Jan Overweg wordt voorgedragen als nieuwe wethouder in Houten.
Jan Overweg wordt voorgedragen als nieuwe wethouder in Houten. ChristenUnie Houten

Beoogd wethouder Jan Overweg: ,,Ik wil er graag voor de inwoners van Houten zijn."

27 april 2020 om 11:50 Politiek

HOUTEN Jan Overweg (54) is door de ChristenUnie voorgedragen als wethouder gezondheid, zorg en welzijn, jeugd, kunst en cultuur in Houten. Jan Overweg is getrouwd, woont in Elst (Ut) en heeft vier volwassen kinderen. Momenteel is hij nog werkzaam bij ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport .

Overweg is de beoogde opvolger van Jana Smith die in maart haar werkzaamheden neerlegde, omdat zij onvoldoende steun voelde voor de door haar uitgezette Sociale Koers. Overweg heeft ervaring met gemeentepolitiek. Van 2007 tot 2014 was hij raadslid en fractievoorzitter van de ChristenUnie in Leusden. Van 2014 tot 2018 was hij in die gemeente wethouder met onder andere zorg en welzijn in zijn portefeuille.

PROJECTLEIDER Overweg was bij ZonMw werkzaam als landelijk projectleider Meerjarenagenda beschermd wonen en maatschappelijk opvang. ,,Een prachtige baan. Ik hield mij bezig met daklozen en mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daarbij vooral kijkend naar wat iemand eigenlijk nog wel kan. Het beleid is erop gericht de mensen zoveel mogelijk hun eigen zelfstandigheid te laten behouden."

AFWEGING Het was voor Overweg een zware afweging om voor het wethouderschap te kiezen. ,,Uiteindelijk ben ik toch meer een bestuurder dan een projectleider. Toen mij gevraagd werd wethouder te worden begon het gelijk weer te kriebelen. Bovendien ligt er in Houten veel werk te doen. Met het aftreden van Jana Smith ligt er een taak open om op het gebied van het Sociale Domein aan de slag te gaan. Bovendien help ik graag mee om de ChristenUnie in Houten weer vorm te geven nu Rene Speksnijder en Griëtte Vonck per 1 september de gemeenteraad gaan verlaten."

WONEN Evenals Sander Bos, de beoogde nieuwe VVD wethouder, ruimtelijke ordening en economie, is Overweg nog niet van plan naar Houten te verhuizen. Dit wordt waarschijnlijk ingegeven door het feit dat het college inmiddels halverwege haar termijn zit en het natuurlijk onduidelijk is hoe de politieke verhoudingen er in 2022 eruit zien. Overweg zegt hierover: ,,Ik blijf in ieder geval tot 2022 in Elst wonen. Ofschoon je natuurlijk in Houten prachtig kunt wonen. Ik ben er inmiddels een paar keer doorheen gereden en vind vooral het buitengebied bijzonder mooi."

KENNISMAKEN Als de gemeenteraad met zijn voordracht akkoord gaat kijkt Overweg er naar uit om aan de slag te gaan. ,,Ik zal er heel veel op uit gaan om met veel Houtenaren kennis te maken. Ondanks de coranacrisis zijn er gelukkig nog voldoende manieren om dit te doen. Mensen ontmoeten en met hen spreken vind ik van groot belang. Zeker met mensen die afhankelijk zijn van de gemeente, hen wil ik laten weten dat ik er graag voor ze zal zijn."

VERHEUGD Fractievoorzitter ChristenUnie René Speksnijder is zeer verheugd Overweg als kandidaat voor te kunnen dragen. ,,Naast ons eigen netwerk om op zoek naar een kandidaat te gaan hebben we ook een beroep gedaan op ons landelijk partijbureau. Dat heeft alles bij elkaar een mooie selectie van kandidaten opgeleverd waaruit we uiteindelijk ook een goede keuze hebben kunnen maken." 

Speksnijder omschrijft Overweg als een ervaren ChristenUnie politicus en bestuurder. ,,Bronnen uit zijn omgeving, die nauw met hem hebben samengewerkt in zijn tijd als wethouder omschrijven hem als een uitstekend wethouder, een gedreven ras bestuurder, die goed verbinding weet te maken met zowel college, gemeenteraad als met de samenleving. Bovendien weet hij dingen voor elkaar te krijgen in de samenleving. "

Wanneer Jan Overweg precies als wethouder aan de slag zal gaan is nog niet helemaal duidelijk. De gemeenteraad zal zijn voordracht eerst moeten goedkeuren. Mogelijk komt zijn voordracht medio mei in de gemeenteraad aan de orde.

door Annette Stolk 

advertentie
advertentie