voorzijde van het document RES U16
voorzijde van het document RES U16 niet vermeld

Concept bod duurzame energie regio Utrecht

20 april 2020 om 22:28 Politiek Deel je nieuws

In ons land zijn regio’s gevormd die zich richten op hoeveel duurzame energie ze willen gaan opwekken om in de toekomst genoeg elektriciteit en warmte te hebben. In de regio Utrecht is het concept bod regionale energiestrategie (RES) geformuleerd door de U16: 16 gemeenten, vier waterschappen en de provincie Utrecht. Dit bod moet uiterlijk 1 juni 2020 naar het Rijk gestuurd worden.

Het concept bod is op 16 april 2020 voorgelegd door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) in de Commissie Systeem, Kwaliteit en Keten van dit waterschap met de volgende beslispunten:

• In te stemmen met het uitgangspunt iedereen doet mee en levert een bijdrage.

• In te stemmen met het regionale concept bod van 1,8 TWh, de daarbij behorende randvoorwaarden richting het Rijk en disclaimer.

• In te stemmen met de verzending van de Ontwerp RES met het Concept Bod naar het Nationaal Programma RES/ Rijk.

Water Natuurlijk stemt in met deze beslispunten. Veel in het concept bod van de RES U16 gaat over denkrichtingen en globale inschattingen. De ambitie van HDSR is om in 2030 energie neutraal te zijn. Dit is eerder dan de U16 nastreeft. Water Natuurlijk deelt de ambitie van HDSR. 

Water Natuurlijk vindt het belangrijk dat de RES-plannen in elk geval ook voldoen aan de Kader Richtlijk Water (KRW). Her en der worden zonnevelden op water gepland. Onderzoek naar de effecten van bijvoorbeeld drijvende zonnepanelen op de waterkwaliteit en op aquathermie is van belang vanwege de locatiekeuze, omvang en aanvullende eisen die nodig zijn.

Er is een onderlinge afhankelijkheid van overheden voor energie-opwekking. Water Natuurlijk ziet graag geborgd dat waterbelangen niet ondersneeuwen door energiebelangen. Belangrijk is dat ook mede-overheden/partners de waterbelangen meenemen door het waterschap te betrekken, te bevragen en er voor te zorgen dat hun programma’s en maatregelen KRW-proof zijn.

Water Natuurlijk ziet uit naar het onderdeel Warmte dat wordt uitgewerkt in RES 1.0 die op 1 juli 2021 wordt verwacht.

 

Agaath Dekker-Groen,

Algemeen Bestuurslid Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en woordvoerder van fractie Water Natuurlijk voor RES U16

.

 

advertentie
advertentie