Afbeelding
ANP Foto

LIVEBLOG coronavirus: Nederland op slot (week 6)

20 april 2020 om 14:43 Corona Corona in Kromme Rijnstreek

HOUTEN We zitten in de zesde week van de intelligente lockdown. Die zou officieel duren tot 28 april maar de kans is groot dat deze week op allerlei gebieden een verlenging wordt afgekondigd. Anderzijds is voor bepaalde sectoren wellicht een versoepeling te verwachten. In dit liveblog houden we van minuut tot minuut de ontwikkelingen bij. Niet alleen nationaal maar ook voor de regio, net als in ons eerdere liveblog dat je hier kunt lezen. Tips? Geef ze door via houtensnieuws@bdu.nl.

13.53 uur Het RIVM meldt dat er de afgelopen 24 uur 'slechts' 65 patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest) wegens besmetting met covid-19. Er zijn 43 personen als overleden gemeld. Dit zijn de laagste aantallen sinds de derde week van maart, dus aan het begin van de coronacrisis in Nederland.

Tot nu toe zijn er 38.245 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.  Het ging om 400 personen in het afgelopen etmaal. Ook voor zo'n relatief laag aantal moeten we terug naar het eerste weken van de crisis in Nederland.

MAANDAG 27 APRIL

14:28 uur: Vandaag zijn er 75 patiënten (gisteren waren dat er 100) gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 66 patiënten (gisteren 120) als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. 

ZONDAG 26 APRIL

14:30 uur: Vandaag zijn er 100 patiënten (gisteren 123) in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 120 personen (gisteren 112) als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden.

ZATERDAG 25 APRIL

14.05 uur De dalende lijn in de coronacijfers is weer opgepikt. Vandaag zijn er 123 patiënten gemeld die in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Gisteren waren dat er nog 137.  Ook zijn er weer minder overledenen gemeld: 112 personen vandaag tegenover 123 gisteren. De oversterfte in verpleeg- en verzorgingshuizen is de afgelopen week voor het eerst in een aantal weken afgenomen.

Het RIVM meldt verder 806 nieuwe besmettingsgevallen, terwijl een etmaal eerder bij 885 personen besmetting met COVID-19 is geconstateerd. Tot nu toe zijn er 36.535 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

VRIJDAG 24 APRIL

14.04 uur Het RIVM meldt dat vandaag 137 covid19-patiënten zijn gemeld die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest), tegenover 124 gisteren. Er zijn 123 personen als overleden gemeld. Een etmaal eerder waren dat er nog 138. Het aantal verpleeghuisbewoners met COVID-19 dat overlijdt, blijft hoog.

11.05 uur De bijeenkomst, op Koningsdag, voor alle inwoners van de gemeente Houten die in het bezit zijn van een Koninklijke onderscheiding, gaat niet door vanwege de coronamaatregelen.

10.20 uur Om de testcapaciteit voor COVID-19 tests te vergroten en te versnellen, richt GGDrU op een aantal locaties in de regio een GGDrU drive-thru teststraat voor zorgprofessionals in. Vrijdag 17 april is de eerste locatie in Expo Houten geopend, kijk hier een video. Actuele informatie over het testbeleid vind je op www.ggdru.nl/testbeleidzorg. 

9.30 uur Loeren bij de Boeren gaat dit jaar niet door. De volgende editie is nu gepland voor 4 april 2021. Vorig jaar kon Loeren bij de Boeren ook helaas niet doorgaan, toen om financiële redenen. 

DONDERDAG 23 april

14:11 uur Vandaag zijn er 124 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 138 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld. 

Tot nu toe zijn er 34.842 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken.

WOENSDAG 22 april

22.00 uur De Tour de Schalkwijk gaat niet door op de gebruikelijke manier. Eind mei volgt het besluit over de mogelijk invulling van een alternatief programma. 

19.31 uur De basisscholen in Nederland gaan weer open op 11 mei. Kinderen gaan vanaf die dag voor de helft van de schoolweek weer naar de basisschool. Kinderopvang, buitenschoolse opvang en speciaal onderwijs gaan weer open. Verder mogen kinderen t/m 12 jaar vanaf 28 april weer buiten sporten bij verenigingen. Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen net als zorgpersoneel aanspraak maken op een coronatest.

Maatregelen voor verpleeghuizen en contactberoepen blijven wél overeind. Tot 20 mei blijven verpleeghuizen verboden terrein voor bezoekers in verband met het grote risico op besmetting. Ook contactberoepen, zoals kappers, mogen tot die tijd niet worden uitgeoefend. De onzekerheid voor deze beroepen is nog te groot, zei premier Mark Rutte na het ministeriële crisisberaad.

Het kabinet heeft het verbod op evenementen vanwege de coronacrisis verlengd tot 1 september. Dat betekent dat er een streep gaat door grote evenementen als Pinkpop, Lowlands en de Zwarte Cross, maar ook door naar schatting 1200 andere festivals.

14.00 uur Zoals verwacht mocht worden, liggen de coronacijfers vandaag een slag hoger dan gisteren, toen veel weekendgevallen nog niet waren geregistreerd. Vooral het aantal overledenen is flink hoger: 165 tegenover 67 een dag eerder. Verder zijn er 118 patiënten gemeld die in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat is een bescheiden stijging ten opzichte van de 75 van gisteren.

Het aantal gemelde besmettingen daalde opvallend genoeg wél: van 750 naar 729. Tot nu toe zijn er 34.134 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

8.45 uur De hardlopers van Soesenzo lopen heel creatief een rondje in de vorm van het coronavirus.

DINSDAG 21 APRIL

14.03 uur De eerste coronacijfers na het weekend zijn de gunstigste in ruim een maand tijd. Zoals gebruikelijk liggen aantallen na het weekend wat lager, omdat ze later nog aangevuld zullen worden, maar desondanks kan gesproken worden van een serieuze verbetering van de situatie.

Vandaag meldt het RIVM de opname van 75 patiënten in het ziekenhuis in het afgelopen etmaal; het laagste sinds 16 maart.  

Verder zijn 67 personen als overleden gemeld. Ook in dit geval moeten we terug naar de vorige maand (24 maart) voor een lager aantal.  Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen zoals gezegd vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 33.405 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waarvan 750 in het afgelopen etmaal. Ook dat aantal is flink lager dan een dag eerder (1066).

9.15 uur Meer den 1000 huiskamers deden het afgelopen weekend mee aan de digitale dansvloer in Houten, Heel Houten Danst, lees hier

8.30 uur De Thuisbieb en Online bibliotheek zijn voor iedereen beschikbaar, lees hier meer info.

7.30 uur Famielieden konden met behulp van een hoogwerker even contact hebben met hun ouders, opa's en oma's in de Loericker Stee. Kijk hier

MAANDAG 20 APRIL

advertentie
advertentie