Afbeelding
...

UPDATE CORANAVIRUS: Weer daling, huisartsen kunnen COVID-19 patiënten registreren

18 april 2020 om 14:08 Corona Corona in Kromme Rijnstreek

HOUTEN De afgelopen 24 uur was er weer een daling in het aantal opgenomen patiënten in het ziekenhuis. Het RIVM meldt vandaag dat de afgelopen 24 uur 129 patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Gisteren waren dat er nog 156. Ook was er een kleine daling in het aantal gemelde sterftegevallen: 142 personen in het afgelopen etmaal tegenover 144 een dag eerder. Er werd ook melding gedaan van de dood van een meerderjarige patiënt in de leeftijdscategorie 15-19 jaar met onderliggend lijden. 

De overleden mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 31.589  bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken. Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames. 

ZIEKEN MELDEN Op initiatief van de COVID-19 datacoalitie kunnen huisartsen via NHGDoc en Medicom een korte vragenlijst invullen voor alle patiënten met een verdenking op COVID-19 ziekte. Deze twee landelijke registratie-initiatieven voor huisartsen vullen elkaar aan. Deze informatie is van belang om de verspreiding van het nieuwe coronavirus nog beter in kaart te kunnen brengen. Ook helpt het om meer informatie te verzamelen over patiënten die een hoger risico hebben op een ernstig verloop van COVID-19. De COVID-19 datacoalitie stelt de data beschikbaar aan het RIVM.

Daarnaast kunnen huisartsen via ZorgDomein sterfte aan en palliatieve zorg voor verdachte en bewezen COVID-19 ziekte registreren. Deze registratie richt zich op de intensieve en palliatieve zorg die huisartsen buiten het ziekenhuis leveren aan kwetsbare patiënten en de sterfte daaraan. Het initiatief hiertoe komt van het Consortium Huisartsgeneeskunde (de 8 universitaire vakgroepen huisartsgeneeskunde). Ook deze gegevens komen beschikbaar voor het RIVM

advertentie
advertentie