Fleur Vercruijssen online pianoles
Fleur Vercruijssen online pianoles Guy van Beek

Muziekles online

17 april 2020 om 18:40 Muziek Deel je nieuws

Muziekles online!

 

Ondanks het feit dat de docenten van het  Houtens Muziek Collectief nu  even niet in de gebouwen Aan de Slinger en Schoneveld lesgeven ,  gebeurt  er een heleboel vanuit de huis-/leskamers en studio’s van de docenten! Vrijwel iedereen geeft nu online les via Skype, Zoom, WhatsApp en wat er verder ook maar mogelijk is…

 

Na een nog wat zoekende start in de eerste week van de lockdown (welk programma werkt het best, hoe kan je het geluid verbeteren, is samenspel mogelijk?) is iedereen druk bezig zijn vaardigheden op het gebied van online-lesgeven te ontwikkelen.  

 

Al met al is de conclusie van de docenten dat de meeste leerlingen blij zijn dat ze les hebben. ‘Gelukkig gaat dit wel door’ horen ze vaak terug.  De docenten zijn blij dat ze hierdoor  de leerlingen  aan het spelen houden!  

 

Natuurlijk lopen docenten en leerlingen aan tegen beperkingen. Een veel gehoord nadeel is dat samenspel onmogelijk is. Docenten, zeker van melodie-instrumenten zijn gewend de leerling te begeleiden op piano of eigen instrument. Dit is nu niet mogelijk. De kwaliteit van de verbinding laat vaak te wensen over en dan is het heel lastig en vermoeiend voor de docent om te ‘verstaan’ wat de leerling bedoelt. Er zijn natuurlijk ook  nadelen die  per instrument verschillen:  wanneer bv een hobo- of fagotleerling een probleem heeft met het riet kan de docent daar niks aan doen. Bij de snaarinstrumenten moet de leerling zelf zijn instrument goed kunnen stemmen.  

 

Het positieve effect is dat iedereen wordt gedwongen creatief te zijn, na te denken over andere lesvormen: wat kan je juist wel doen online, sommigen bieden meer theorie aan of maken daar zelfs een groepsles van.

Docenten spelen backing-tracks in zodat de leerling thuis toch kan samenspelen. Voordeel: je kan de hele week met je docent samenspelen en niet alleen maar tijdens de les!

Voor de toekomst biedt het ook kansen voor docenten. Misschien is nu de drempel verdwenen om eens online een algemeen instructiefilmpje te plaatsen en stel dat je door fysiek ongemak even niet op locatie kunt lesgeven kan het altijd nog online!

En tot slot: de verzuchting van veel leerlingen 'thuis ging het beter' gaat niet meer op!

 

Op de foto: Fleur Vercruijssen heeft online pianoles bij pianodocent lichte muziek Guy van Beek

advertentie
advertentie