Inspraak op de Ruimtelijke Koers
Inspraak op de Ruimtelijke Koers Annette Stolk

Fysieke inspraak bij Ruimtelijke Koers nodig?

16 april 2020 om 11:32 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Nu de woningbouwplannen van het college van burgemeester en wethouders zijn vorm gegeven in het Ontwerp Ruimtelijke Koers is de inspraakperiode inmiddels aangebroken. Door de maatregelen die verband houden met het coronavirus is deze inspraak niet fysiek meer mogelijk. Kan een dergelijk omvattend plan vastgesteld worden met alleen digitale inspraakmogelijkheden?

Bijna 3000 inwoners van Houten gaven hun inbreng voor de Ruimtelijke Koers. Door het bijwonen van presentaties, het meedoen aan fietstochten en inspraaksessies hebben bewoners flink kunnen meedenken. Hun inbreng staat mede aan de basis van de woningbouwplannen zoals deze nu in het ontwerp worden voorgelegd. Plannen die op vele fronten heel anders zijn dan Houten gewend is. De bouw van veel appartementen in plaats van eengezinswoningen. Hoogbouw tot wel veertien bouwlagen waar laagbouw de norm was. Nieuwbouw in stedelijk gebied wordt verkozen boven bouwen op een stuk grasland. De inspraak van de uitgewerkte plannen van de Ruimtelijke Koers zou plaatsvinden door middel van inspraaksessies en een expositie in de hal van het gemeentehuis. Zoals gezegd is de inspraak op deze manier niet meer mogelijk. In de gemeenteraad klinkt de roep om naar alternatieven op zoek te gaan of zelfs een pas op de plaats te maken.

GESPREK ,,Inspraak moet opnieuw fysiek plaatsvinden", zegt Wouter van den Berg, fractievoorzitter SGP. ,,Aan de voorkant van de plannen is veel inspraak geweest. Nu deze plannen zijn vorm gegeven moet het gesprek met inwoners opnieuw gevoerd worden. Dat kan niet alleen digitaal worden afgedaan." Marcel van Gooswilligen (D66) is het met Van den Berg eens. ,,Ik heb de agendacommissie gevraagd om toch een fysieke presentatie en bijeenkomst te houden voor onze inwoners. Dit lijkt me een must voor dit proces. Ik verwacht dat zij daar wel iets mee gaan doen."

PAS OP DE PLAATS Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) ziet zelfs liever dat het college een pas op de plaats maakt. ,,Het plan bevat een ingrijpende ruimtelijke ingreep, wat maakt een jaar uitstel dan uit?", stelt fractievoorzitter Hanny van Doorn. Volgens haar maakt het college een goed participatieproject nu van ondergeschikt belang. ,,Alle inwoners moeten in staat worden gesteld hun mening kenbaar te maken."

UITDAGEN Voordat er politieke knopen worden doorgehakt ziet ook Houten Anders! de ooit geplande inspraaksessies het liefst gewoon doorgaan. Fractievoorzitter Wayne Wilson: ,,Daar waar vanaf het begin inwoners actief betrokken zijn geweest bij de aanloop van Ruimtelijke Koers, wil je ook het uitgewerkte voorstel kunnen bespreken met de inwoners." De partij daagt het college uit om naar alternatieven voor de inspraak mogelijkheden te zoeken. Bijvoorbeeld met de uitgifte en de bezorging van een huis-aan-huis magazine met daarin een verkorte versie van de Ruimtelijke Koers. De verkorte versie moet bestaan uit een samenvatting, met plaatjes, kaartjes en een korte uitleg van de gemaakte keuzes. Door middel van een reactieformulier dat gratis geretourneerd of online ingevuld kan worden kan iedereen zijn mening geven. Wilson: ,,Op die manier krijgt het de aandacht die het verdient en sluiten we geen mensen uit die bijvoorbeeld digitaal niet in staat zijn om mee te denken."

RONDE TAFELGESPREKKEN Eef Stiekema (VVD) is het niet eens met de bezorgdheid over de inspraakmogelijkheden voor inwoners. ,,Er is in het voortraject ontzettend veel aan participatie gedaan. Aan de hand daarvan is de koers vastgesteld. Er staan inmiddels twee (digitale) Rondetafelgesprekken gepland waarbij inwoners in staat worden gesteld hun zienswijze te laten weten. Bovendien kunnen bestaande meningen ook altijd via raadsleden worden geventileerd. Er komt een online expositie waarin de plannen inzichtelijk worden gemaakt en de inspraakprocedure waarbij inwoners hun mening en zienswijze kunnen geven loopt intussen."

ECONOMIE Wat de economische gevolgen van de coronacrisis voor de huizenmarkt betekent weet niemand. De oproep van Van den Berg aan het college om zich op dit vlak te bezinnen en met een visie te komen vindt weinig bijval. Omdat de Ruimtelijke Koers over de komende twintig jaar gaat, valt niet te voorspellen wat er in die periode allemaal gaat gebeuren. De krapte op de woningmarkt, zo stellen de meesten, zal in ieder geval door de coronacrises niet verdwijnen.

INFORMATIE Het Ontwerp Ruimtelijke Koers is te vinden op www.houten.nl/ruimtelijkekoers. Vanaf 21 april is op deze site ook een online expositie te zien. De periode om een zienswijze in te dienen loopt van 9 april t/m 21 mei. Bewoners en organisaties kunnen gedurende bovengenoemde periode hun mening aan het college geven door een mail te sturen aan ruimtelijkekoers@houten.nl. De behandeling van de Ruimtelijke Koers in de gemeenteraad staat gepland voor 29 september.

 door Annette Stolk – de Vries

advertentie
advertentie