Afbeelding
Huizenmarkt

Utrechtse woningmarkt in tijden van corona

16 april 2020 om 09:30 Partnercontent

Eind 2019 was al te zien dat woningprijzen in Utrecht en de omliggende gemeenten niet of nauwelijks meer stegen. Ondanks de aanhoudende interesse nam ook het aantal verkochte huizen sterk af, voornamelijk in de stad Utrecht. Kopers zijn het zat om boven de vraagprijs te bieden. Door het coronavirus wordt de huizenkoper nog voorzichtiger.

Utrecht voert woonplicht in
In maart van dit jaar heeft gemeente Utrecht besloten om kopers van nieuwbouwwoningen tot 307.400 euro op gemeentegrond te verplichten om zelf in het huis te gaan wonen. Al in januari hintte het gemeentebestuur op de invoering van de regel. De woonplicht voorkomt dat huisjesmelkers de prijzen van woonhuizen te hoog opdrijven, waardoor een koopwoning niet meer bereikbaar is voor veel woningzoekenden. Naast de zelfbewoningsplicht heeft de gemeente ook een anti-speculatiebeding ingevoerd. Hiermee wil de gemeente bereiken dat de woningen ten goede komen aan voor wie ze bedoeld zijn: de starters en mensen met een middeninkomen. Dit is goed nieuws voor mensen die op zoek zijn naar een koopwoning in gemeente Utrecht en zich niet scheel willen betalen aan de hoge hypotheeklasten en bijkomende kosten voor bijvoorbeeld de opstalverzekering. Speculatie drijft de koopprijs namelijk niet alleen op in het centrum van Utrecht, maar ook omringende steden en dorpen, waaronder Houten.

Bezichtigen nog mogelijk
Het is nog mogelijk om woningen te bezichtigen, met gepaste afstand en niet te veel gegadigden. Veel bezoeken gaan nog door, maar er zijn ook steeds meer mensen die afbellen. Als oplossing zijn sommige makelaars begonnen met het bezichtigen op afstand. Door beeldbellen kan de makelaar de woning laten zien en kunnen de kijkers alle vragen stellen. Momenteel heeft de markt nog weinig last van het coronavirus, maar of dit zo blijft is de vraag. Alles is op dit moment onzeker en het is nog niet duidelijk hoe lang de coronacrisis aan gaat houden en wat de economische gevolgen zijn. Veel nieuwe kopers willen daardoor liever even afwachten. Het is in ieder geval mogelijk om verschillende zaken rondom de koop op afstand te regelen. Zo kan de transactie voltooid worden met een volmacht als mensen niet meer naar het notariskantoor willen afreizen en worden veel papieren digitaal ondertekend.

Woningschaarste onveranderd hoog
Wat er met de prijzen gaat gebeuren durven experts niet te zeggen. De woningschaarste is in ieder geval nog onveranderd hoog en het aanbod van woningen is laag. Daarnaast is de hypotheekrente vooralsnog historisch laag. Het zou kunnen dat er in de nieuwbouw eerder veranderingen merkbaar zijn vanwege vertragingen in projecten. Deze effecten zijn echter nog allemaal onzeker. Wel heeft het kabinet toegezegd om zich in te spannen voor de bouwsector nadat de vorige crisis Nederland achterliet met een groot woningtekort. Niemand weet hoe lang de crisis gaat duren en wat de nasleep gaat zijn. Ook voor het Houtens Nieuws.nl is de toekomst onzeker.

advertentie
advertentie