Afbeelding
RTV Utrecht/Mark van der Wel

Duivenpoep 'geen visitekaartje' voor station Houten

15 april 2020 om 16:09 Dieren

HOUTEN Het is al jaren een probleem waar maar geen eind aan komt: duivenoverlast bij station Houten. De vogels hokken samen bovenop de pilaren onder het spoor. Vooral bij de ingang van de overdekte fietsenstalling. Daardoor ligt overal duivenpoep op straat. ,,Er moet echt een oplossing voor gevonden worden", zegt fractievoorzitter Wouter van den Berg (SGP) die er om de hoek woont. ,,Het is geen visitekaartje zoals het er nu uitziet."

Het is niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de schoonmaak van het stukje straat. Is het de gemeente Houten of juist ProRail? Die laatste is eigenaar van het station. Volgens de gemeente Houten is ProRail verantwoordelijk en is het probleem daar al meerdere keren aangekaart. ,,Zolang ik me kan heugen, liggen hier kringen duivenpoep op de straat. Hier lopen kleine kinderen rond en senioren met rollators", aldus Van den Berg.

De duiven zelf zijn ongevaarlijk. Ze vliegen zo nu en dan heen en weer, soms rakelings over de hoofden, maar vallen geen wandelaars of fietsers aan. Maar iedere duif poept gemiddeld 14 kilo per jaar. Dat is zeven keer zijn eigen lichaamsgewicht. Het is niet alleen vies, maar ook een potentieel gezondheidsrisico. Het is niet alleen vies, maar ook een potentieel gezondheidsrisicoZo is bewezen dat in duivenontlasting schimmels en bacteriën zitten die papegaaienziekte kunnen veroorzaken. Dat is een ernstige vorm van longontsteking. Zeker als er door de poep heen wordt gelopen, komen die schimmels vrij. ,,Volgens mij is het probleem simpel op te lossen door de pilaren aan de bovenkant van gaas te voorzien. Dan zijn de duiven snel weg. Maar dat is tot op heden nog niet gebeurd", zegt Van den Berg.

ProRail heeft inmiddels mailcontact gezocht met Van den Berg na een serie kritische Twitter-berichten. Ze lijken de klacht serieus te nemen en gaan kijken of er een oplossing te bedenken is. Tot die tijd is het dus goed omhoog kijken voor mensen die onder het spoor doorlopen. Anders wordt het haren wassen geblazen.

(Bron: RTV Utrecht)

Afbeelding
advertentie
advertentie