Kaart om teken te verwijderen
Kaart om teken te verwijderen aangekocht via Stock en bewerkt door Fonds Kind & Handicap

Doe altijd een controle op tekenbeten!

15 april 2020 om 15:12 Maatschappelijk Deel je nieuws

Het lenteachtige weer lokt. Door de maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus kunnen we er niet massaal op uit trekken, maar zijn we genoodzaakt om in onze directe omgeving te blijven. Veel mensen genieten daarom nu van hun eigen tuin of maken een korte wandeling in het park in de buurt. Alhoewel we momenteel zorgen genoeg hebben, is het van belang om wel alert te blijven op tekenbeten. Teken worden met het zachte weer actief, ook in je tuin! De bijtgrage spinachtige beestjes verstoppen zich het liefst op warme plekjes, zoals in de liezen, knieholtes, oksels, achter de oren of tussen de billen, bij baby’s in het luiergebied. Teken kunnen onder meer de ziekte van Lyme  overbrengen. Kinderen lopen meer risico op een tekenbeet, omdat ze vaak in het groen spelen en buiten sporten. Om chronische ziekte en invaliditeit bij kinderen te voorkomen start Fonds Kind & Handicap voor het derde jaar de campagne ‘Teek Out’.

Ouders en kinderen worden met deze campagne bewust gemaakt van de risico’s van teken. Het advies is om de kinderen (en ook jezelf) altijd op teken te controleren na het spelen in het groen en deze meteen te verwijderen. Want: hoe eerder de teek is verwijderd, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme. Een teek verwijderen kan met de tekenverwijderaar die Fonds Kind & Handicap aanbiedt. Dit praktische kaartje ter grootte van een pinpas kan gratis opgevraagd worden.

 

Ongeveer 25.000 mensen per jaar melden zich na een tekenbeet met een ring- of vlekvormige huiduitslag, vaak het eerste teken van de ziekte van Lyme. Daarvan houden 1.000 tot 2.500 mensen langdurig klachten, zoals vermoeidheid, pijnlijke gewrichten en concentratiestoornissen. Er zijn zelfs mensen die in een rolstoel belanden. Meer informatie kun je lezen op de website van Fonds Kind & Handicap op www.fondskindenhandicap.nl/teek-out. Hier vind je ook tips om een tekenbeet te voorkomen en kun je gratis een kaart aanvragen om teken mee te verwijderen.

advertentie
advertentie