Woonbond onderzoekt hoge woonlasten onder sociale huurders

13 april 2020 om 16:46 Nieuws Deel je nieuws

Volgende week krijgen alle huurders van Viveste een brief van de Woonbond in de brievenbus. De HuurdersAdviesRaad Houten heeft de Woonbond gevraagd onderzoek te doen naar de hoge woonlasten in Houten. Huurders worden in de brief gevraagd een digitale vragenlijst in te vullen. Zo moet duidelijk worden hoeveel huurders moeite hebben met het betalen van de rekeningen.

De afgelopen jaren is het dagelijks leven steeds duurder geworden, het inkomen steeg meestal maar weinig mee. De huren zijn echter nog veel harder gestegen dan de consumentenprijzen. Viveste  behoort tot de duurste corporaties van het land, de gemiddelde huurprijs staat op plaats 6 van totaal 286 corporaties. Bovendien staat een nieuwe huurverhoging voor de deur. Geen goed nieuws in deze tijd van coronacrisis waarbij veel mensen onzeker zijn over wat de toekomst brengt.

De HuurdersAdviesRaad Houten heeft Viveste dan ook geadviseerd de laagste inkomens een huurverhoging te besparen en de huurverhoging van de hogere inkomens te beperken. Viveste heeft dit advies niet overgenomen. Inkomens tot 43.574 euro kunnen een huurverhoging van 2,6% verwachten, inkomens daarboven zelfs 6,6% huurverhoging.

Veel huurders hebben al geldzorgen. Onduidelijk is hoeveel huurders moeite hebben hun rekeningen te betalen. Daarom vind HAR Houten onderzoek belangrijk. Volgende week krijgen alle huurders van Viveste een brief met het verzoek een digitale vragenlijst in te vullen. Zo moet duidelijk worden hoeveel mensen te veel uitgeven aan huur en energie vergeleken hun inkomen. De Woonbond schrijft vervolgens een rapport over de uitkomsten van het onderzoek. Met de uitkomsten kan Viveste straks maatwerk leveren. HAR Houten hoopt dan ook dat veel huurders de vragenlijst gaan invullen.

advertentie
advertentie