De Doornkade ondergaat in het Ontwerp Ruimtelijke Koers een metamorfose
De Doornkade ondergaat in het Ontwerp Ruimtelijke Koers een metamorfose Annette Stolk

Houten krijgt stedelijke allure

8 april 2020 om 16:58 Nieuwbouw Ruimtelijke Koers

HOUTEN Dinsdag 7 april presenteerde het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten het Ontwerp Ruimtelijke koers. In dit ontwerp staan de plannen van de gemeente om tot 2040 ongeveer 4800 nieuwe woningen te bouwen. Dit gaat op een andere manier gebeuren dan voorheen het geval was met de bouw van onze Vinex-wijken. Houten zal stedelijke allure krijgen.

Bij de totstandkoming van de Ruimtelijke Koers zijn inwoners, maatschappelijke organisaties, experts en ondernemers betrokken geweest. Herman Geerdes wethouder ruimtelijke ontwikkeling stond aan de wieg van dit plan. ,,De mening van 3000 inwoners van Houten heeft mede de basis gevormd van dit plan. We constateerden een grote behoefte aan woningen voor starters en senioren. Deze Ruimtelijke Koers is anders dan we gewend zijn. Waar we voorheen bouwden op weiland heeft het college besloten nu woningen te bouwen in bestaand stedelijk gebied. We gaan vooral inzetten op de bouw van appartementen, hoger dan we zijn gewend zijn."

WAAR BOUWEN? De locaties waar de komende tien jaar flink gebouwd gaat worden, zijn: Centrum, Molenzoon en De Koppeling. Het is de bedoeling dat het Centrum een stedelijke dynamiek krijgt met een combinatie van wonen (appartementen), werken, winkels en voorzieningen. De nieuwbouw wordt hoger dan de huidige bebouwing, tot wel veertien bouwlagen hoog.De nieuwbouw wordt hoger dan de huidige bebouwing, tot wel veertien bouwlagen hoog. Op de Molenzoom wordt de reeds ingezette transformatie van een kantorenpark verder doorgezet naar een gemengd woon-werkgebied. Op straat moet er straks sprake zijn van volop reuring door de aanwezigheid van winkels, voorzieningen en cafés. Het straatbeeld wordt er een van brede stoepen, groene bermen en hoge bomen. De Koppeling wordt opgeknapt tot een groene omgeving en wordt een overgangsgebied tussen Houten-Noord en Houten–Zuid.

NIEUWE WOONWIJKEN De noordwestkant van Houten wordt een volwaardig stadsdeel. Hof van Wulven en Utrechtseweg-Oost zijn in 2040 woonwijken. De Doornkade wordt een gemengde wijk waar wonen en werken samengaan. Het kassengebied en voetbalvelden liggen in het gebied dat aangeduid is als Utrechtseweg-Oost. Sportpark Oud-Wulven zal verplaatst moeten worden. Het gebied ten noorden van de nieuwe Rondweg is mogelijk de plek waar een nieuw sportpark aangelegd gaat worden of binnen het gebied ten oosten van de Binnenweg.

MOBILITEIT Om de mobiliteit van Hof van Wulven, Doornkade en Utrechtseweg-Oost goed te ontwikkelen, zijn grote infrastructurele ingrepen noodzakelijk. De Rondweg zal verlegd moeten worden en de Utrechtseweg moet verkort en verdubbeld worden. Op die manier wordt het verkeer om het deelgebied heen geleid en het gebied zelf verbonden met het stedelijke gebied van Houten. Wethouder van Dalen: ,,Met het inzetten op bouwen in stedelijk gebied laten we groene plekken groen blijven, zoals Houten Oost. Tegelijkertijd pakken we gebieden aan die toch al aan verbeteringen toe zijn, zoals het geval is aan De Doornkade."

REGIO Met de bouw van ongeveer 5000 nieuwe woningen draagt Houten voor een deel bij aan de regionale behoefte van ruim 100.000 woningen. Omdat in bestaand stedelijk gebied gebouwd gaat worden, zal de gemeente meer dan ooit samen moeten werken met andere partijen, zoals eigenaren van bedrijven, grondontwikkelaars etc. Volgens Geerdes is hier onderzoek naar gedaan. ,,Voor de korte termijn hebben we behoorlijke bereidwilligheid geconstateerd om mee te doen." Ook is de gemeente voor een deel van haar plannen ten aanzien van verstedelijking, verduurzaming, mobiliteit en landschapsontwikkeling afhankelijke van investeringen van provinciale overheden.

MOGELIJKHEDEN Met dit Ontwerp Ruimtelijke Koers zegt het college meer kansen te zien voor het bouwen van andere soorten woningen. Wethouder de Groot: ,,Het plan laat een mix van woningbouw zien zoals goedkopere woningen en sociale huurwoningen. Het plan laat een mix van woningbouw zien zoals goedkopere woningen en sociale huurwoningen De plannen laten tevens mogelijkheden zien op het gebied van duurzaamheid, energie en waterberging. Bovendien voorziet het in het versterken van recreatie en zet het in op vergroening van het stedelijk gebied."

Burgemeester Isabella is trots op het ontwerp dat voorligt. ,,Het is echt een pareltje en een bekroning op het werk van wethouder Geerdes. Die kan met een prachtig geleverd plan afscheid nemen op 1 mei."

INFORMATIE De periode om een zienswijze in te dienen op het Ontwerp Ruimtelijke Koers loopt van 9 april t/m 21 mei. Het Ontwerp Ruimtelijke Koers is te vinden op www.houten.nl/ruimtelijkekoers. Vanaf 21 april zal op deze site ook een online expositie te zien zijn. Bewoners en organisaties kunnen gedurende bovengenoemde periode ook hun mening aan het college geven door een mail te sturen aan ruimtelijkekoers@houten.nl. De behandeling van de Ruimtelijke Koers in de gemeenteraad staat gepland op 29 september.

door Annette Stolk – de Vries

advertentie
advertentie