Afbeelding
ANP Foto

LIVEBLOG coronavirus: Nederland op slot (week 4)

6 april 2020 om 09:51 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

HOUTEN We zijn een kleine maand verder sinds het moment dat echt gesproken kon worden van een coronacrisis. Althans de periode waarin voor Nederland ongekend strenge maatregelen zijn genomen tegen verspreiding van het coronavirus covid-19. Nederland ging zondagmiddag 15 maart min of meer op slot, aanvankelijk voor 3 weken, maar die periode is inmiddels verlengd tot 28 april. In dit liveblog houden we van minuut tot minuut de ontwikkelingen bij. Niet alleen nationaal maar ook voor de regio, net als in ons eerdere liveblog dat je hier kunt lezen. Tips? Geef ze door via houtensnieuws@bdu.nl

13.55 uur De daling in de coronacijfers lijkt door te zetten. Vandaag meldt het RIVM dat 147 patiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 49 minder dan een dag eerder. Daarnaast zijn er 86 personen als overleden gemeld tegenover 94 gisteren.

Het aantal positief geteste personen is ook aan het dalen. Voor het eerst sinds 8 april ligt het onder de duizend in een etmaal, namelijk 964. Tot nu toe zijn er 26.551 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

MAANDAG 13 APRIL

14.07 uur Voor het eerst sinds 30 maart zijn het afgelopen etmaal minder dan honderd personen gemeld die overleden zijn aan het coronavirus COVID-19. Het gaat om 94 personen, tegenover 132 een dag eerder.

Verder zijn er 196 patiënten in het ziekenhuis opgenomen geweest; vergelijkbaar met gisteren (189).

ZONDAG 12 APRIL 

14.05 uur Vandaag zijn er 189 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld, tegenover 225 een dag eerder, zo meldt het RIVM in zijn laatste cijfers. Er zijn 132 personen als overleden gemeld, tegenover 115 een etmaal eerder. Deze mensen zijn overigens niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 24.413 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, waarvan 1316 vandaag . De nieuwe meldingen komen uit alle 12 provincies, maar met 411 (31%) kwamen de meeste nieuwe meldingen uit de provincie Zuid-Holland. In de provincie Utrecht ging het om 53 nieuwe meldingen.

ZATERDAG 11 APRIL

8.55 uur De organisatie van Fladderen stelt de inschrijvingsdatum uit. Men hoopt dat het kind3erfestijn door kan gaan. Op 5 juli neemt men de definitieve beslissing, zie hier

VRIJDAG 10 april

16.15 uur Leerkrachten van obs De Bijenkorf bezochten als Paashazen hun leerlingen en brachten een paasgroet. Ze haalden het Jeugdjournaal ermee. Kijk de video hier.

14.14 uur Opnieuw zijn er minder meldingen van coronapatiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Waren dat er gisteren nog 308, vandaag maakt het RIVM melding van 237 patiënten. Het aantal meldingen van aan covid-19 overleden personen was bijna exact gelijk: 148 tegenover 147 een etmaal eerder. De cijfers van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn. Er werden 1213 personen gemeld als positief getest (totaal nu 21.762).

DONDERDAG 9 APRIL

14.12 uur De nieuwste RIVM-cijfers maken duidelijk laten een blijvende verlaging van de gemelde aantallen coronapatiënten en -overledenen zien. Vandaag zijn er 308 patiënten gemeld die in het ziekenhuis zijn opgenomen of geweest (gisteren 292. Er zijn 147 personen als overleden gemeld, tegenover 234 de dag ervoor. Lees het uitgebreide bericht hier

12.10 uur Monuta start een hulplijn voor mensen die vragen hebben rondom een uitvaart.

7.05 uur De onthulling van het aangepaste monument op het Plein in het Oude Dorp vindt plaats in de tweede helt van april. Helaas kan het feestelijke programma niet doorgaan, lees hier

WOENSDAG 8 APRIL

15:00 uur Vandaag zijn er 292 met het coronavirus besmette patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld. Dat is meer dan gisteren, maar nog steeds een stuk minder dan de dagen ervoor. Wel werden er meer overleden patiënten gemeld dan voorgaande dagen: 234. Het RIVM heeft hier wel een verklaring voor. ,,Op de dinsdagen is het aantal meldingen de afgelopen periode consequent het hoogste van de week. Dat is te verklaren doordat veel van de sterfgevallen en opnames op vrijdag, zaterdag en zondag op maandag administratief worden verwerkt en gerapporteerd", aldus het RIVM. 

DINSDAG 7 APRIL

20.45 uur Het personeel van het Houtens Erf maakt zich grote zorgen om de werkomstandigheden, lees hier meer. 

15.55 uur Het is nog veel te vroeg om te juichen, maar uit de laatste gegevens van het RIVM (maandag 6 april, 12.00 uur) valt een voorzichtige verbetering van de situatie in Nederland op te maken.

Vandaag zijn er 260 met het coronavirus besmette patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld, vrijwel evenveel als gisteren, maar een stuk minder dan de dagen ervoor. Daarnaast werd het overlijden gemeld van 101 personen; minder dus dan de 116 van een etmaal eerder. Het is voor het eerst sinds 30 maart dat het aantal overledenen als gevolg van het coronavirus covid-19 weer rond de 100 ligt. De dagen ervoor zat het er (ruim) boven.

Het totaal aantal positief geteste patiënten steeg met 952, een flinke daling ten opzichte van de dag ervoor (1224).

9.45 uur De parkeerplaatsen van de bossen in de Utrechtse Heuvelrug zijn afgesloten. Ga dus niet naar het bos om daar te wandelen, lees hier

MAANDAG 6 APRIL

In de enorme stroom aan artikelen over het coronavirus is veel behoefte aan extra context en duiding. Bij veel lezers leven vragen over wat wel en niet mag en wat de stand van zaken is. Wij hebben beschikbare informatie van bijvoorbeeld het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Rijksoverheid hier voor je op een rijtje gezet.  

advertentie
advertentie