Arjen Berendse, directeur van theater Aan de Slinger (rechts)
Arjen Berendse, directeur van theater Aan de Slinger (rechts) Rene van den Brandt

'Houtens Nieuws is voor ons van groot belang'

2 april 2020 om 07:30 Corona

HOUTEN Na de oproep van vorige week om Houtens Nieuws te steunen middels het afnemen van een Premium abonnement of het doen van een eenmalige donatie, kregen we zeer veel hartverwarmende reacties. Veel organisaties gaven aan dat het voor hen van groot belang is dat de krant blijft bestaan. Zij wilden de lezer daarover graag vertellen.

Willy Lagerveen is directeur van ‘vanHouten&Co’, de welzijnsorganisatie van Houten die mensen en organisaties samenbrengt en daarmee de samenleving een stukje mooier maakt. Houtens Nieuws helpt daarbij. Willy: ,,Wij brengen al onze activiteiten en nieuws bij Houtenaren onder de aandacht via de krant. Niet iedereen maakt gebruik van Facebook. Houtens Nieuws is nog altijd het belangrijkste medium voor ons. Iedereen die hem krijgt leest hem, de krant heeft een enorm bereik.”

POLITIEK Ook vanuit de politiek kwamen veel positieve reacties. Wouter van den Berg, sinds 2015 fractievoorzitter bij SGP vindt de rol van Houtens Nieuws heel belangrijk. ,,Zowel als politicus als inwoner zou ik het wegvallen van de krant een groot gemis vinden. De krant zorgt ervoor dat verhalen en mensen aan elkaar verbonden worden.”

Maar ook de kritische blik naar de politiek is belangrijk, aldus Wouter. ,,Ik vind het heel waardevol dat politici kritisch bevraagd worden en dat er uitleg gegeven wordt aan lezers. Duiding bij de politieke stukken, dat is niet makkelijk. Het is belangrijk dat niet alles klakkeloos overgenomen wordt. Ook breder in de samenleving. Die rol wordt door Houtens Nieuws goed ingevuld. Het is van belang dat dit behouden blijft.”

Houtens Nieuws geeft weer waar het gesprek in de samenleving over gaat. Dat is van groot belang voor ons.

Voor raadsleden is de krant een goede bron van informatie. ,,Houtens Nieuws geeft weer waar het gesprek in de samenleving over gaat. Wij kijken elke week wat er in de krant staat en spreken daarover. Het is niet onze enige bron van informatie, maar zeker een hele belangrijke.”

SPORT Sanne Papavoine van het Sportpunt Houten sluit zich daarbij aan. ,,Via Houtens Nieuws promoten wij onze activiteiten. We merken daar heel erg het effect van. Veel inwoners geven aan dat ze op onze activiteiten af komen doordat ze geïnformeerd worden via Houten Nieuws. Bij de Jeugdpas zien we bijvoorbeeld veel meer aanmeldingen als het in de krant heeft gestaan. Ook komen meer mensen naar de Koffieplus ochtenden als we het aankondigen in ‘t Groentje.”

Eenzelfde geluid klinkt vanuit Theater Aan de Slinger. Cultuurmakelaar Bea Nederhoff: ,,Veel gasten en klanten lezen de krant. Houtens Nieuws is een heel belangrijk middel om alles wat wij doen onder de aandacht te brengen. Dit geldt niet alleen voor onze voorstellingen, maar ook voor educatieve projecten waar geen publiek bij is.”

KWALITEIT Niet alleen de aankondigingen, maar juist de redactionele artikelen hebben meerwaarde, aldus Bea: ,,We sturen regelmatig persberichten en die worden goed gelezen. Maar er komt ook regelmatig een journalist van Houtens Nieuws zelf een interview doen en een artikel schrijven. Daardoor wordt het journalistiek en krijgt het veel meer kwaliteit. En dat levert meteen iets op.”

Een concreet voorbeeld weet Bea zo te noemen. ,,Toen Tanja Vlieger voor Houtens Nieuws een artikel over Likkebaarden aan de Linie schreef en publiceerde, liep de kaartverkoop daarna storm. Daardoor hebben we er zelfs een extra dag aan vast geplakt.”

Vlak voor de komst van het coronavirus maakten Houtens Nieuws en Aan de Slinger afspraken over het plaatsen van een Uit in Houten ladder. Doordat alle activiteiten nu afgelast werden, is de ladder ook vooruit geschoven. Bea: ,,Ik hoop van harte dat we allebei deze crisis doorkomen en we daarna de ladder kunnen starten.”

PREMIUM Arjen Berendse, directeur van Aan de Slinger valt Bea bij: ,,Naast alles wat Bea noemt, zou het verdwijnen van Houtens Nieuws heel slecht zijn voor de lokale democratie. De raad en het college moeten scherp gehouden worden door lokale pers. Als theater nemen we meteen een Premium abonnement.”

door Agnes Corbeij

Willy Lagerveen, directeur van vanHouten&co (links)
Sanne Papavoine van Sportpunt Houten (links)
advertentie
advertentie