Theater Aan de Slinger
Theater Aan de Slinger Houtens Nieuws

Aan de Slinger in zeer zwaar weer

1 april 2020 om 11:30 Kunst

HOUTEN Het is stil in Theater Aan de Slinger in Houten. Geen voorstellingen, geen repetities, geen schoolklassen. Nagenoeg alle inkomsten zijn daarmee voor de korte termijn verdwenen, terwijl de vaste lasten doorlopen. Zonder steun uit het noodfonds vanuit de overheid gaat het theater deze crisis niet overleven. 

Directeur Arjen Berendse schetst de situatie: ,,De financiële aderlating is enorm. Tot 1 juni is sowieso alles afgelast, daarna moeten we nog maar zien wat er gebeurt.” Niet alleen de kaartverkoop van voorstellingen ligt stil. ,,We hebben ook geen inkomsten van verhuur van de zalen, niet aan commerciële partijen en niet aan verenigingen en organisaties uit Houten. Ook zijn er logischerwijs geen inkomsten uit de horeca.”

LANGE TERMIJN Dat zijn alleen de gevolgen op de korte termijn, maar Berendse kijkt verder. ,,Dit heeft nu al gevolgen tot aan mei 2021. Wij kopen bijvoorbeeld toneelvoorstellingen in bij producent Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Doordat hun voorstellingen niet gespeeld kunnen worden in deze periode maken ze grote verliezen en zullen ze het moeilijk krijgen om in nieuwe voorstellingen die ze voor volgend seizoen verkocht hebben te investeren.” 

Het programma voor het hele theaterseizoen zou op 6 april naar de drukker. ,,Dat gaat nu dus niet gebeuren. We zijn nu aan het uitzoeken wat nog wel kan.” Het antwoord op die vraag is nog niet altijd te vinden, die is afhankelijk van hoe lang de coronacrisis gaat duren.

De hele situatie heeft verregaande gevolgen

In mei en juni staan veel lokale organisaties en scholen in het theater, met hun eindvoorstelling. ,,We hebben veel voorstellingen verplaatst naar na 1 juni. Maar de organisaties en scholen repeteren nu niet. Kunnen ze wel optreden? En als ze dat niet doen, kunnen ze dan wel betalen, of valt zo’n club dan om? De hele situatie heeft verregaande gevolgen.”   

OVERHEID Berendse volgt nauwgezet de ontwikkelingen in Den Haag. ,,Er is nog veel onduidelijk over het steunfonds vanuit het ministerie. Elk bedrijf en elke instelling met een bepaald percentage omzetverlies zou een vergoeding krijgen. Het duurt nu zo lang dat ik bang ben dat ze op die toezegging terugkomen. Dat ze hebben zitten rekenen en erachter gekomen zijn dat het helemaal niet kan, wat ze beloofd hebben.”

Berendse kijkt ook naar de lokale overheid. ,,Morgen gaat een brief van het kabinet naar de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Daarin staat dat gemeentelijke culturele instellingen gesteund moeten worden. Daarvoor zou dan een verhoging van het gemeentefonds nodig zijn. Ik heb er een hard hoofd in dat dat gebeurt.” Uiteraard is er ook contact met de gemeente. ,,Bij hen ligt het verzoek om de huur kwijt te schelden.”

Ondanks de dramatische toestand van de financiën van het theater blijft Berendse positief. ,,We hebben ons vaker flexibel en inventief getoond en ik weet dat er veel ondernemers zijn die het nog slechter hebben dan wij.”

door Agnes Corbeij

advertentie
advertentie