Dementie en Corona

25 maart 2020 om 11:12 Nieuws Deel je nieuws

De uitbraak van corona heeft een enorme invloed op onze samenleving, Je naaste met dementie kan zich onveilig voelen en vereenzamen, thuis of in het verpleeghuis. Het bestuur van Alzheimer Nederland, afdeling Lekstroom wenst iedereen veel sterkte in deze tijd en spreekt haar enorme waardering uit aan alle zorgprofessionals en mantelzorgers die zich inzetten om de mensen met dementie te verzorgen en te begeleiden.
Hieronder een aantal tips in de omgang met mensen met dementie in deze onzekere tijden.

Gevoelens van onveiligheid
Veel mensen met dementie thuis zullen net als iedereen het nieuws volgen. Dit kan ook bij hen gevoelens van angst en onrust oproepen. Mensen met meer gevorderde dementie kijken misschien geen nieuws meer, maar nemen gevoelens van onrust wel snel over van jou, familie en zorgmedewerkers.

Advies
Denk goed na over welke informatie gedeeld wordt. Welke tv-programma’s staan aan en welke gesprekken voer je waar je naaste met dementie bij is? Uiteraard heeft iedereen zijn eigen manier van reageren.

Advies
Sluit aan bij hoe je naaste altijd al met problemen is omgegaan. Geef goede en begrijpelijke informatie over wat er aan de hand is. De stichting Pharos maakte een eenvoudige uitleg over het coronavirus met veel plaatjes en in verschillende talen (www.pharos.nl)

Geen bezoek meer
Verpleeghuizen zijn 'op slot'.  Deze maatregel is genomen om bewoners én verzorgenden beter te beschermen tegen het coronavirus. Het RIVM adviseert ook om zo min mogelijk bij mensen thuis op bezoek te gaan. Zeker als je zelf verkoudheidsklachten hebt, is het aan te raden om binnen te blijven. Mensen met dementie zullen de komende periode daardoor minder bezoek krijgen. Gevoelens van isolement, verveling en somberheid liggen op de loer.

Advies
Contact is essentieel. Laat dus actief weten dat je naaste met dementie niet vergeten wordt! Zorg voor voldoende alternatieve contacten en bezigheden. Bel vaker, stuur een sms'je, stuur een mooie kaart of laat (klein)kinderen een tekening maken. 

Zorg voor de mensen die zorgen

De zorg voor mensen met dementie is complex en vraagt normaal al om grote toewijding, kennis en ervaring van zorgmedewerkers, maar ook van mensen die voor hun naaste zorgen. Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in thuisisolatie zit? Bel dan met Alzheimer Nederland.
De AlzheimerTelefoon is bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 5088, 7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur.

advertentie
advertentie