Leen een puzzel!
Leen een puzzel! Jan Nijdeken

Je hoeft je niet te vervelen: Puzzel Uitleen Centrale gestart

23 maart 2020 om 15:30 Maatschappelijk

SCHALKWIJK In deze tijd waarin steeds meer mensen ervoor kiezen of gedwongen worden om binnen te blijven, zet familie Nijdeken-Bijma de Puzzel Uitleen Centrale op. Het is hun manier om iets te betekenen voor de Houtense samenleving. IJfke(12), Lieuwe (10), Bregje (8), vader Jan en moeder Boukje worden ondertussen versterkt met hulp van Rinke Rijksen uit Houten. 

ONTSPANNING ,,De Puzzel Uitleen Centrale is onze bijdrage aan mensen die zich vervelen in deze tijd. Puzzelen is namelijk leuk om te doen. Op de site hetkanwel.nl lazen we dat puzzelen je geheugen verbetert, je vindingrijkheid stimuleert, het geluk stofje dopamine aanmaakt en een meditatieve werking heeft. Je ontspant van puzzelen, dat ervaren wij zelf ook. Voor kinderen is puzzelen zelfs leerzaam door het werken met vormen, kleuren en eventueel woorden", zegt Jan.

WERKWIJZE Het gezin heeft inmiddels 80 puzzels van verschillende mensen ontvangen. Het gaat van kinderpuzzels tot 3D puzzels tot 2500 stukjes per puzzel. Ze zijn te zien op www.puzzeluitleen.nl. Iedere puzzel wordt door IJfke gefotografeerd, waarna Lieuwe en Bregje de dozen voorzien van een sticker. ,,Daar waren we gisteravond anderhalf uur mee bezig", zegt Lieuwe. Vervolgens stapelen zij de puzzels op in een lege slaapkamer. ,,Puzzels die we krijgen gaan sowieso een dag in quarantaine in onze schuur, daarna halen we ze naar binnen", vertelt Jan. ,,De website is nu klaar, we kunnen van start", waarop Lieuwe zegt: ,,Ons eerste reservering was daarvoor al gemaakt papa; een meneer wilde drie puzzels inleveren en er één bloemenpuzzel voor terug."

RESERVEREN Mensen kunnen zonder aanmelding puzzels brengen. Voor het huis aan De Groes 67 in Schalkwijk staat een kist waar puzzels in achtergelaten kunnen worden. Voor wie de deur niet uit kan, is het mogelijk puzzels op te laten halen. ,,Op de website kunnen puzzels gereserveerd worden of kan men aangegeven dat een puzzel opgehaald kan worden. Wij bieden die mogelijkheden tot aan de deur. Een mevrouw had tien puzzels voor ons. Ze had ze voor haar huis neergelegd. Toen ik ze kwam halen, zat ze gebogen over een puzzel. Ik klopte op het raam om te laten weten dat ik er was en zwaaide. Zij stak daarop beide duimen op. Meer contact kan er niet zijn. Toch is dat kleine contact in een opgestoken duimen heel kostbaar", zegt Jan.

OPSTUREN Als het land op slot gaat, is het mogelijk puzzels per post te versturen. ,,Hoe we dat verder regelen moeten we nog bedenken. We hopen dat het niet zo ver komt, hoewel er nu al mensen zijn die de deur niet uit mogen. Ik haal puzzels met de auto of fiets op. Zeker als het een hele stapel is, dan rij ik met de auto heen en weer. Ik heb nog niet echt nagedacht hoe ik het ga bekostigen als dit groter wordt. Misschien is dan een elektrische bakfiets een goede optie. Met de tijd en als dit echt groter wordt, denken we na over oplossingen daarvoor. We kunnen wel hulp gebruiken in de vorm van mensen die eens een dagje over nemen en heen en weer rijden. Als iemand het leuk vind om een app te maken of als er andere ideeën ontstaan, dan horen we het graag, want wij zeggen: Samen staan we sterk!"

door Irene van Valen

advertentie
advertentie