De Gemeenteraad vergadert in de Raadzaal
De Gemeenteraad vergadert in de Raadzaal Annette Stolk - de Vries

Wisselingen in Houtense politiek

25 maart 2020 om 09:46 Politiek

HOUTEN Op 20 februari kondigde  wethouder Herman Geerdes zijn vertrek  aan uit de Houtense politiek. Wat niemand toen kon vermoeden is dat nog geen vier weken later Jana Smith haar werkzaamheden als wethouder met onmiddellijke ingang beëindigde en twee raadsleden hun vertrek aankondigden.

Het afscheid van Herman Geerdes was door hem ruim van te voren aangekondigd. Na achttien jaar Houtense politiek zet hij per 1 mei zijn carrière voort in het bedrijfsleven. Raadsleden René Speksnijder en Griëtte Vonk van de ChristenUnie verlaten de raad per 1 september. Verhuizen buiten de gemeente Houten en persoonlijke afwegingen rondom werk liggen ten grondslag aan hun besluit. Na een dramatisch verlopen debat in de gemeenteraad legde Jana Smith afgelopen donderdag met onmiddellijke ingang haar werkzaamheden neer. Zij zag geen mogelijkheden haar uitgezette Sociale Koers aan te passen aan de wensen van de gemeenteraad. "Er is voor de toekomst te weinig politieke steun om mijn werk als wethouder te kunnen doen", liet zij in een brief aan raadsleden weten.

POLITIEK BESLUIT In de raadsvergadering van 10 maart keerde de gehele raad zich zegen de Sociale Koers van toen nog wethouder Smith (ChristenUnie). Zelfs haar eigen fractie was ontevreden over het voorgestelde beleid. Dat een gemeenteraad unaniem zo stelling neemt tegen een voorgestelde koers is uniek. Burgemeester Isabella spreekt desgevraagd over een politiek besluit van de wethouder om af te treden. "Ik ben voorzitter van de gemeenteraad. Ik faciliteer in die hoedanigheid het publieke debat. Als burgemeester sta ik boven de partijen. Ik draag in die rol bij aan een goed inhoudelijk debat, maar neem zelf niet deel aan de discussie."

WORSTELING  De wethouder worstelde hevig met de stevige kritiek van de gemeenteraad en hetgeen binnen haar fractie gebeurde. Isabella: "Ik heb deze worsteling gezien en dan loop je af en toe bij elkaar binnen voor advies. Uiteindelijk blijft het haar besluit om af te treden. Voor Jana Smith is het een persoonlijk drama. Dit soort beslissingen grijpt altijd heftig in, ook in het persoonlijke leven. Ze werkte met hart en ziel voor haar portefeuille, was echt iemand van de inhoud. Als college verlies je een collega en dat is pijnlijk om te zien gebeuren. "

STABILITEIT De burgemeester spreekt van een toevallige samenloop van omstandigheden dat twee wethouders hun taken neerleggen en twee gemeenteraadsleden hun vertrek hebben aangekondigd. Hij maakt zich geen zorgen over de politieke stabiliteit. "Afgelopen vrijdag hebben we als college van B&W de portefeuille van Smith opgedeeld. Zo hebben we de continuïteit van lopende zaken gewaarborgd. De ChristenUnie heeft al twee nieuwe raadsleden gevonden om de plekken die vrijkomen in te vullen. Ik heb er alle vertrouwen in dat zowel de VVD als de ChristenUnie geschikte vervangers weten te vinden voor de vrijgekomen wethoudersposten."

Lees op www.houtennieuws.nl verder over gedane toezeggingen en de reactie van de coalitiepartijen.

TOEZEGGING In het debat van 10 maart deed Smith de toezegging binnen twee maanden met een aangepast programma te komen voor wat betreft de Sociale Koers. Isabella: "Over twee maanden komt het college gewoon met een aangepaste versie. Wethouder van Dalen gaat deze taak op zich nemen. "

SAMENLOOP De ChristenUnie moet op zoek naar een vervanger voor Jana Smith. De VVD is op zoek naar een opvolger voor Geerdes. In een statement aan de voorzitter en raadsleden van de gemeente Houten spreken ook de coalitiepartijen van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ze zeggen nog steeds achter het coalitieakkoord te staan en hopen zo spoedig mogelijk te laten weten wie de nieuwe wethouderskandidaten zijn.  

Annette Stolk-de Vries

advertentie
advertentie