Afbeelding
Zonnepanelen

Subsidie voor verduurzaming woningen

20 maart 2020 om 09:31 Partnercontent

De gemeente Houten vindt duurzaamheid belangrijk. Zo is er de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn. Dit ook naar aanleiding van het nationale klimaatakkoord. Om dit doel te bereiken, moeten woningeigenaren hun woning gaan verduurzamen. Met allerlei aantrekkelijke subsidies en leningen probeert de overheid woningeigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te treffen.

Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)
De basis van energie besparen is een goed geïsoleerde woning. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Voorbeelden van isolatiemaatregelen zijn: dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en het plaatsen van dubbelglas. Wat voor isolatie er nodig is hangt ook af van het bouwjaar van de woning. Met vloerisolatie gebruikt de bewoner op jaarbasis gemiddeld 320 m³ minder gas. Dat scheelt gemiddeld 250 euro per jaar op de energierekening. Woningeigenaren die minimaal twee isolatiemaatregelen treffen, kunnen hiervoor een tegemoetkoming van de overheid krijgen. Deze Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) vraagt men aan bij het RVO.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Zodra een woning goed geïsoleerd is, kan er worden nagedacht over een duurzame verwarmingsinstallatie. Huishoudens uit Houten en de rest van Nederland moeten in 2050 van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we onze woningen op een andere manier moeten verwarmen. Ongeveer 50 procent van alle woningen in Nederland zal worden aangesloten op een warmtenet (stadsverwarming). Voor de andere woningen moet er een alternatief gezocht worden, zoals een warmtepomp, pelletkachel of een zonneboilercombi. Om huishoudens te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting heeft de overheid subsidie beschikbaar gesteld. Mensen kunnen een beroep doen op de De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) als zij investeren in een zonneboiler of warmtepomp. De hoogte van de subsidie, is afhankelijk van het type apparaat.

Btw op zonnepanelen terugvragen
Ook zonnepanelen zijn nog steeds een slimme investering. De panelen worden steeds goedkoper, waardoor de gemiddelde terugverdientijd nu op gemiddeld zeven jaar ligt. Daarna kunnen de bewoners nog heel wat jaartjes genieten van gratis stroom. Particulieren kunnen de btw die zij betalen over de aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Als mensen een standaardpakket van 10 zonnepanelen op het dak hebben liggen met een waarde van 4.700 euro, levert dit 760 euro op.

Persoonlijke lening voor energiebesparende maatregelen
Ook mensen met onvoldoende spaargeld achter de hand kunnen hun woning verduurzamen. Zij kunnen een beroep doen op de Energiebespaarlening. Dat houdt in dat mensen een geldbedrag (maximaal 25.000 euro) lenen om energiebesparende maatregelen te kunnen treffen. Het geleende bedrag moet in maandelijkse termijnen worden terugbetaald. Afhankelijk van hoeveel energie de bewoner verbruikt, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van de lening te dekken. Naast de Energiebespaarlening is het ook mogelijk om een persoonlijke lening bij de bank af te sluiten. ABN Amro, Rabobank en ING bieden speciale duurzaamheidsleningen aan, specifiek bedoeld voor (woning)verduurzaming.

advertentie
advertentie