Arnold Biesheuvel
Arnold Biesheuvel HENK KOETSIER
column

Zeker zijn van een woning in Houten

25 maart 2020 om 07:05 Politiek Raadspraat

Vrijdag 20 maart om 3:50 uur: lente in Houten. Geen volle terrassen op het Rond, het Plein, de Piazza, onwerkelijk dagen, dagen waar we vooral naar elkaar om moeten zien.
De lokale politiek ligt ook stil, we weten niet tot hoe lang. Daarna moeten we wel verder, bouwen aan de toekomst.

Die onwerkelijke situatie zal de behoefte aan nieuwe woningen niet verminderen. Er is een nijpend tekort aan woningen voor ouderen en jongeren en aan betaalbare huurwoningen. De in 2016 door PvdA-wethouder Jocko Rensen opgestelde Woonvisie heeft heel wat in gang gezet, de ombouw van kantoorpanden heeft al volop plaatsgevonden. Dat heeft ook geleid tot een toename van betaalbare huurwoningen, met name voor jongeren, en appartementen voor ouderen. Ook hebben de tijdelijke eengezinswoningen in de sociale huur bij de Koppeling in de meest urgente behoefte voorzien.

Het College wil 4000 á 5000 nieuwe woningen bouwen en als PvdA zijn we daar blij mee.

Waar die woningen gebouwd gaan worden is uitgewerkt in een Ruimtelijke Koers. Die zou het College presenteren op 26 maart, maar dat zal wel opschuiven. In november is in een stadsgesprek wel duidelijk geworden waar het heengaat: in het gebied Koppeling-Molenzoom-Centrum wordt gebouwd, de Molen als een boulevard met appartementen in verschillende bouwhoogten. Er komt een nieuwe wijk in het Noordwesten langs de A27. Dat laatste betekent vernieuwing van Doornkade met een mix van wonen en bedrijvigheid. Als PvdA zijn we het met zo'n Ruimtelijke Koers helemaal eens: er moeten meer woningen komen en vooral meer betaalbare woningen (die hebben we nu ook al hard nodig!). Dat laatste baart ons nog wel zorgen: zorgt dit College daar wel voor? De wachttijden voor een betaalbare woning zijn nog veel te lang: 7 jaar voor een appartement en zelfs zo'n 12 jaar voor een betaalbare eengezinswoning. Ook gezinnen met een laag inkomen willen graag een huis met een tuin. Iedereen moet kunnen rekenen op een betaalbare woning, ook in Houten.

Arnold Biesheuvel
Commissielid PvdA

advertentie
advertentie