Afbeelding
Geld lenen

Populariteit consumentenkrediet stijgt steeds verder

19 maart 2020 om 17:19 Partnercontent

Er is sprake van een stijging van de populariteit van het consumentenkrediet. Dat heeft onder meer te maken met de economische groei van de afgelopen jaren. Consumenten hebben meer vertrouwen en er is sprake van een lage rente. Er zijn verschillende vormen van consumentenkrediet te onderscheiden, zoals de persoonlijke lening, creditcard, doorlopend krediet en rood staan. Een hypotheek is eveneens een krediet voor consumenten, maar is gekoppeld aan de woning die als onderpand dient.

Geld lenen voor persoonlijke doeleinden
Consumenten lenen steeds vaker geld voor persoonlijke doeleinden. Nu is geld lenen voor een auto altijd al populair geweest. Dat is het nu ook voor bijvoorbeeld de aanschaf van een caravan of camper. Of voor het volgen van een studie of voor het kopen van een laptop. De aanschaf van een smartphone gaat tegenwoordig ook steeds vaker gepaard met een financiering. De consument doet al dan niet een aanbetaling en betaalt het restant in termijnen via het mobiele abonnement. Even rood staan of kopen op afbetaling durven consumenten weer aan sinds de economie in de lift zit. Dat geldt eveneens voor het doen van betalingen met een creditcard om op krediet te kopen.

Overigens lijkt de persoonlijke lening het van het doorlopend krediet te winnen als het om de populariteit gaat. Consumenten vinden het blijkbaar fijner om een vaststaand financieringsplan voor ogen te hebben. Daar is bij een doorlopend krediet geen sprake van. Dat krediet is vooral ideaal voor consumenten die geen vast leendoel hebben, maar af en toe net even wat extra geld achter de hand willen hebben. Als het financieel goed gaat, valt er meer af te lossen. Is het even wat minder dan is er weer wat op te nemen van het doorlopend krediet. Een persoonlijke lening afsluiten voor een vast leendoel heeft daarom de voorkeur boven een doorlopend krediet.

Met de toename van de economische groei geven consumenten steeds meer geld uit. Geld dat niet altijd beschikbaar is op de spaarrekening. Om toch een nieuwe keuken of nieuwe badkamer te realiseren, ligt het aangaan van een lening voor de hand. In de economisch slechte jaren zijn verbouwingen en vernieuwingen vaak uitgesteld. Nu het beter gaat, durven consumenten ook weer beter financiële verplichtingen aan te gaan. Het wordt de consumenten ook gemakkelijk gemaakt om te lenen. Een aanvraag voor een persoonlijke lening is online zo ingediend. Dat geldt ook voor een doorlopend krediet.

advertentie
advertentie