Afbeelding
Glasvezel

Bijna heel Houten heeft toegang tot glasvezel

19 maart 2020 om 17:18 Partnercontent

KPN maakt haast met de aanleg van glasvezel door heel Nederland. In 2020 heeft KPN ongeveer 30 procent van de huishoudens in Nederland, ruim 2,3 miljoen adressen, aangesloten op het glasvezelnetwerk. Volgens de glaskaart van Stratix hebben in Houten ongeveer 90 procent van de huishoudens toegang tot het netwerk.

Voordelen van het glasvezelnetwerk
Een glasvezel is een vezel die net zo dun is als een haar. Informatie wordt via laserlicht door de glasvezelkabels verzonden. Deze vezel maakt het mogelijk om data te transporteren met een zeer hoge snelheid over grote afstanden. Via dit netwerk ontvangen huishoudens dus razendsnel internet, televisie en telefonie. Het netwerk is in staat om internetsnelheden tot maximaal 1000Mb (1Gb) te leveren. Het is mogelijk om zonder kwaliteitsverlies op verschillende apparaten tegelijkertijd te gamen, tv of Netflix te kijken. Dat komt omdat elke gebruiker een eigen glasvezelkabel heeft tot in de woning. Deze verbinding hoeft niet met de buren gedeeld te worden. Daarnaast zijn bij deze snelle verbinding de uploadsnelheid en downloadsnelheid gelijk

Snel internet nog niet overal beschikbaar
Hoewel KPN druk bezig is om ons hele land 'te verglazen', is internet via deze uiterst dunne glasdraad nog lang niet overal beschikbaar. Dat is ook gelijk het grootste nadeel. Dat komt omdat het heel erg duur is om aan te leggen. Dat is dan ook de reden dat Ziggo momenteel nog niets investeert in het glasvezelnetwerk. Zij verbeteren liever eerst de bestaande thuisnetwerken. In tientallen gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag kunnen ongeveer 1,5 miljoen adressen vanaf maart gebruikmaken van snel internet bovenop de 2 miljoen huishoudens die al zijn aangesloten. De komende jaren zullen er veel meer huishoudens op het glasvezelnetwerk worden aangesloten, maar daarvoor hebben veel enthousiaste consumenten wel geduld nodig.

Werkzaamheden in Utrecht vertraagd
Ook inwoners uit het buitengebied Kromme Rijn moeten nog even geduld hebben. De werkzaamheden aan het glasvezelnetwerk hebben daar vertraging opgelopen. Eind 2018 werd er een vraagbundeling gehouden. Met succes, 51,6 procent van de huishoudens in het buitengebied heeft zich opgegeven voor een abonnement. In de zomer 2019 zou het netwerk klaar zijn, maar helaas is dat niet gelukt. Er is onlangs pas gestart met het verglazen van de Utrechtse Heuvelrug, Houten en Wijk bij Duurstede. Wanneer alle huishoudens zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk is nog niet bekend.

Glasvezelabonnement kiezen
KPN NetwerkNL (voorheen bekend als Reggefiber) legt (en beheert) dus het grootste gedeelte van het glasvezelnetwerk. Dat betekent niet dat zij ook de enige aanbieder zijn van glasvezelabonnementen. Het glasvezelnetwerk is een open netwerk. Dat houdt in dat iedere provider gebruik mag maken van dit snelle netwerk én abonnementen mag aanbieden. Op deze manier kunnen consumenten een goede keuze maken op op basis van prijs, mogelijkheden en service. Voorbeelden van providers waarbij het mogelijk is om een glasvezelabonnement af te sluiten zijn: KPN, T-Mobile, XS4ALL, Youfone, Oxxio en Budget Alles-in-1.

advertentie
advertentie