Afbeelding
Energie besparen

Energiebesparing in Houten

19 maart 2020 om 17:16 Partnercontent

Geen enkele Nederlandse gemeente ontkomt aan de energietransitie, waarbij huizen zo veel mogelijk energieneutraal gemaakt moeten worden. In de gemeente Houten is een bewonersinitiatief opgericht met de naam EnergieRijk Houten. EnergieRijk Houten ondersteunt inwoners van Houten met het verduurzamen van hun woning door diverse diensten en door het geven van informatie.

Doel van EnergieRijk Houten
EnergieRijk Houten heeft de lat hoog gelegd. Het doel is dan ook om in 2040 zoveel mogelijk woningen in Houten energieneutraal en aardgasvrij te maken. Hiervoor worden niet direct grote middelen uit de kast getrokken. Heel slim is natuurlijk de doelstelling van informatieverstrekking aan inwoners. Op deze wijze kan er draagvlak gecreëerd worden en nog belangrijker: inwoners krijgen heel gericht informatie over de mogelijkheden van het verduurzamen van hun huis. Zo wordt het onderwerp heel persoonlijk gemaakt en zien mensen dat er nog véél meer bespaard kan worden dan met energieleveranciers vergelijken alleen. Bij EnergieRijk Houten wordt gewerkt met vrijwilligers die interesse hebben in het verduurzamen van woningen en die veelal zelf al ervaren zijn op dit gebied. Ook professionele energie-experts bieden hun diensten aan.

Diensten
Een van de diensten die inwoners van Houten kunnen aanvragen bij EnergieRijk Houten is een warmtescan. De woning wordt dan met een infraroodcamera gescand op koudebruggen en warmtelekken. Zo wordt exact in kaart gebracht wat de zwakke plekken zijn in de isolatie van een woning. Er wordt een rapport opgesteld waarmee bewoners dan aan de slag kunnen. Een warmtescan laten maken kost € 20,-, inclusief rapport. Een andere dienst is CV-Optimalisatie. Ook al hebben inwoners met energieleveranciers vergelijken de meest groene energieleverancier gevonden, als de cv-ketel niet optimaal is ingesteld, zal er weinig energie worden bespaard. Bij CV-Optimalisatie krijgen de inwoners advies van vrijwilligers over hoe zij hun centrale verwarming het beste kunnen optimaliseren, zodat er het maximale rendement uit gehaald kan worden. Verder kunnen inwoners aankloppen bij de energieambassadeurs van EnergieRijk Houten. Dit zijn vrijwilligers en experts die interesse hebben in duurzame energieopwekking of die professioneel met duurzame energie bezig zijn.

EnergieBespaarCafé
Iedere tweede zaterdag van de maand organiseert EnergieRijk Houten het EnergieBespaarCafé. Veel inwoners van Houten willen misschien wel hun woning energiezuinig te maken, maar hebben geen idee hoe ze moeten starten. Het kan ook zijn dat inwoners juist hele goede ideeën hebben over energiebesparing en dit willen delen met anderen. Hiervoor kunnen zij terecht in het EnergieBespaarCafé. Hier zijn de energieambassadeurs aanwezig die de nodige adviezen kunnen geven. Zij geven goede tips over hoe inwoners het gemakkelijkste en zonder al te veel kosten al aan energiebesparing kunnen doen. Desgewenst zullen de energieambassadeurs de bewoners doorverwijzen naar bedrijven en vakmensen. EnergieRijk Houten heeft namelijk veel contact met ondernemers en experts.

advertentie
advertentie