Directeur Scarlett Braat van basisschool de Bijenkorf in een leeg klaslokaal
Directeur Scarlett Braat van basisschool de Bijenkorf in een leeg klaslokaal Annette Stolk

De basisscholen gaan digitaal

17 maart 2020 om 15:35 Onderwijs

HOUTEN Ze had het besluit om de scholen te sluiten al zien aankomen. Het draaiboek, met daarin de plannen hoe dan te handelen, lag min of meer al klaar. Directeur Scarlett Braat van openbare basisschool de Bijenkorf spreekt van een bijzondere situatie die ook veel goeds bij mensen naar boven brengt. ,,We voelen als team een enorme verbondenheid met elkaar en de wil om er ten behoeve van de kinderen het beste van te maken".

door Annette Stolk – de Vries

Toen minister Slob van Onderwijs zondag de sluiting van de scholen afkondigde, konden de brieven naar de ouders worden gemaild. De school gaf ouders en kinderen de gelegenheid om maandag 17 maart tussen 11.00 uur en 14.00 uur de benodigde spullen op school op te halen. Dinsdagochtend zat het team voor het eerst weer bij elkaar. Natuurlijk op veilige afstand van elkaar en rekening houdend met de afspraak niet te komen bij gezondheidsproblemen.

De eerste stofwolken zijn opgetrokken. Hoe gaat het met jou en je team? Scarlett: ,,Het gaat goed met mij. Ik werk gelukkig samen met een heel fijn en positief team. De afgelopen dagen kwam er bij ons allemaal veel energie vrij om zaken zo goed mogelijk te regelen. Het is ook leuk om nieuwe mogelijkheden tot lesgeven uit te zoeken en te bedenken. Daar krijg je positieve energie van."

Wat hebben jullie geregeld om toch les te blijven geven aan de kinderen? ,,We zetten iedere dag digitaal een dagprogramma klaar voor de leerlingen. Dat gebeurt via Google Classroom. Daarmee kunnen de leerlingen aan de slag. Als er vragen zijn over de lesstof dan is het voor de leerling mogelijk een chat afspraak te maken met de leerkracht. Op die manier kan de lesstof mondeling worden toegelicht. Aan het einde van de middag komen de antwoorden beschikbaar. We leggen de focus op rekenen, taal en spelling. Toch is er ook aandacht voor ontspanning. We bieden leuke knutselmogelijkheden aan en bewegingsoefeningen. We hebben een programma samengesteld waarbij de leerling ongeveer twee uur per dag aan het schoolwerk kwijt is."

En natuurlijk zijn er ook bijzondere dagen tijdens de sluiting van de scholen. Je zal maar net jarig zijn de komende weken. Daar hebben de leerkrachten ook wat opgevonden. Iedereen krijjgt een feestelijke felicitatie per video! 

Maken de ouders gebruik van de opvangmogelijkheid van hun kind op school? ,,We verwachten deze week één leerling waarvan de ouders gebruik maken van deze mogelijkheid. Veel ouders konden deze eerste week zelf de opvang van hun kind regelen. We verwachten dat er de komende weken wat meer gebruik van de opvangmogelijkheden op school zal worden gemaakt."

Was de school gelukkig met het besluit van de minister om tot sluiting over te gaan? ,,Ja, dat waren we zeker. Had je ons deze vraag twee weken eerder gesteld dan had je een ander antwoord gekregen. Als leerkracht heb je nu eenmaal de drive om, zo lang het kan, je leerlingen zo goed en stabiel mogelijk onderwijs aan te bieden. Maar het voortschrijdende inzicht heeft haar werk gedaan en inmiddels zijn we ervan overtuigd dat de minister een goede beslissing heeft genomen."

Zijn er speciale regelingen voor leerlingen van groep 8? ,,Deze zijn er nu nog niet. We zijn ons natuurlijk bewust van de bijzondere positie van deze leerlingen. Er vindt over de nu ontstane situatie veelvuldig en goed overleg plaats met de overkoepelende bestuursorganisatie van de openbare scholen in Houten (OOH) en met mijn collega-directeuren. En natuurlijk met de betreffende leerkrachten. Als situaties erom vragen zullen we zo goed en adequaat mogelijk proberen te handelen."

KATHOLIEKE SCHOLEN FECTIO Ook Rob Boerman, bestuurder van Katholieke Scholen Fectio, gaf desgevraagd een reactie op de sluiting van de scholen. Hij liet weten dat de twaalf scholen in de gemeente Houten en Bunnik die onder zijn verantwoordelijkheid vallen, het als hun maatschappelijke opdracht zien om leerlingen zo goed als mogelijk thuisonderwijs te bieden. Ook zij geven ouders met een vitaal beroep de mogelijkheid tot opvang van hun kinderen. Boerman: ,,De meeste ouders pakken daarbij ook hun eigen verantwoordelijkheid en begrijpen dat opvang op school echt de laatste optie is." Leerlingen kunnen een gevarieerd pakket (zowel digitaal als op papier) ophalen op school, gecombineerd met de mogelijkheid van een telefonisch spreekuur met de docent.

TIPS EN TRICKS De scholen geven ook tips en tricks aan ouders van de (jongere) kinderen op welke manier ze schoolse vaardigheden kunnen oefenen. Leraren zien in de ontstane situatie een kans om ervaring op te doen in het digitaliseren van onderdelen van het onderwijs. ,,De commitment met het onderwijs is groot. De bereidheid is groot om ter ondersteuning van het thuisonderwijs en de opvang toch veel op school te zijn", zo stelt Boerman. ,,Maar de opdracht is om zoveel mogelijk thuis te blijven."

.

,,Lang zal je leven!
advertentie
advertentie