Afbeelding
RIVM

LIVEBLOG Gevolgen nieuwe coronamaatregelen

12 maart 2020 om 16:51 Maatschappelijk

HOUTEN Het kabinet kondigde donderdag 12 maart samen met het RIVM nieuwe maatregelen voor heel Nederland om de verspreiding van het coronavirus coivd-19 zoveel mogelijk af te remmen. In dit blog houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.Welke gevolgen hebben de maatregelen op landelijk maar ook regionaal niveau.

16.53 uur Vanaf maandag gaan alle scholen, horeca en sportclubs in Nederland dicht in strijd tegen het coronavirus. Dat melden de NOS en RTL Nieuws. De ministers Arie Slob (Onderwijs) en Bruno Bruins (Medische Zorg) geven zondagmiddag om 17.00 uur een persconferentie over de nieuwe maatregelen. Veel scholen hadden aangedrongen op het sluiten van de scholen.

15.58 uur van Houten&co heeft zojuist besloten om alle activiteiten vanaf maandag 16 maart tot en met 31 maart af te lasten. De panden blijven wel geopend. 

15.50 uur ROC Midden Nederland schrapt de lessen. De leerlingen krijgen informatie pover hoe het nu verder gaat. 

Zondag 15 maart 15:01 uur Het RIVM meldt dat er per 14 maart 176 nieuwe mensen positief getest zijn op covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 1135. Sinds gisteren zijn 8 patiënten overleden aan COVID-19 in de leeftijd van 59 tot 94 jaar. De meesten zijn ouder dan 70 jaar en hadden onderliggend lijden. In totaal zijn er nu  20 mensen gestorven aan de ziekte. In totaal zijn 162 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. In Houten zijn er nog steeds geen mensen positief getest op het coronavirus. In Wijk bij Duurstede kwam er gisteren een derde persoon bij. 

8.50 uur The Passion op zondag 5 april 2020 om 15.00 uur gaat niet door in de Michaelkerk gaat helaas niet door. Ook het Sabrakoor volgt de RIVM adviezen. 

8.41 uur De Hervormde kerk in Tull en 't Waal en de RK Michaelkerk in Schalkwijk hebben alle diensten en vieringen afgelast. 

8.40 uur Hervormde Gemeente Schalkwijk en 't Goy heeft zondag om 10.00 uur wél dienst. Dat lijkt verantwoord omdat de kerkgangers verspreid zitten. Maar ieder kan daarin eigen keuzes maken. Na zondag wordt verder besloten. 

zaterdag 8.30 uur Het wilgen knotten door de knotgroep van de Milieuwerkgroep Houten op zaterdag 14 maart op Lunet aan de Snel in Schalkwijk is afgelast.

16.01 uur Alle oproepen tot kalmte ten spijt is Nederland de dag na de verscherping van de coronamaatregelen toch massaal aan het hamsteren geslagen. In sommige supermarkten, zoals bij de AH en Jumbo in Houten, is het complete chaos 

14.24 uur Het RIVM meldt dat per 13 maart zijn 190 nieuwe mensen positief getest op covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 804. Van de bevestigde personen werken er 179 in de zorg; zij worden vaker dan andere groepen getest. In de Kromme Rijnstreek zijn er geen gevallen meer bijgekomen. 

12.29 uur De activiteit PoepieLeuk! van NME Houten die op 18 maart zou worden gehouden op kinderboerderij Buitenwereld in Houten gaat niet door. .

10.00 uur Cultuurnacht Houten is uitgesteld. Lees er hier alles over.

9.26 uur Op zondag 15 maart is het niet mogelijk een kerkdienst te bezoeken in de Opstandingskerk.
Wel wordt er een kerkdienst gehouden en kunt u de dienst volgen via kerkradio en kerk-tv, één dienst om 10 uur (via www.kerkdienstgemist.nl - Opstandingskerk Houten). Ds. Wout van der Lugt is de voorganger van deze zondag. 

vrijdag 8.10 uur Een aantal basisscholen besluit om alleen de kinderen in het gebouw toe te laten. Ouders kunnen hun kinderen aan de deur afzetten. 

21.11 College de Heemlanden blijft voorlopig open, maar neemt wel maatregelen. Zo gaat het volleybaltoernooi van morgen niet door en zijn buitenlandse en binnenlandse reizen en excursies tot en met 31 maart gecancelled. In de pauze en bij tussenuren worden leerlingen geadviseerd zoveel mogelijk naar buiten te gaan en zich te verspreiden in de pauzeruimtes. De toetsweken gaan gewoon door. In overleg met de gymdocenten wordt gekeken naar aanpassingen in het lesprogramma om fysiek contact zoveel mogelijk te beperken.

21.03 Ook Houtens blijft gewoon open. Daar wordt de reünie vanwege het tienjarig bestaan van de school, dat op 28 maart zou plaatsvinden, uitgesteld. Ook de de doe-dag van VMBO On Stage voor leerlingen op 26 maart wordt verplaatst naar 11 juni.

20.57 uur Pearl Jozefzoon verplaatst 3 concerten: 13 maart, 14 maart (in Houten) en 28 maart. De nieuwe data worden snel bekend gemaakt.

20.20 uur Burgemeester Isabella spreekt over de maatregelen die getroffen worden in verband met het coronavirus. Zie de video van Omroep Houten.

20.07 uur De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht, noemt de coronamaatregelen in een videoboodschap "ingrijpend en vervelend". Vanavond spreekt hij opnieuw met de andere 25 burgemeesters in de provincie over de situatie.
,,Maar een ding weet ik zeker", zegt hij. ,,Als iedereen zich houdt aan deze extra maatregelen is het effect het grootst. Ik roep u op om aan deze maatregelen mee te werken en u er aan te houden. En kijk naar elkaar om."

20.02 uur De Wobbel Kinderkledingbeurs in Bunnik is afgelast. De kledingbeurs zou plaatsvinden op 21 maart en is bekend in de wijde omgeving. Veel ouders van jonge kinderen hebben hun lijstje al klaarliggen. De beurs trekt elk jaar honderden bezoekers, en kan daarom dit jaar dus niet doorgaan.

19.54 uur Ook de handbalwedstrijden worden afgezegd. Het Nederlands Handbal Verband roept clubs op om ook andere clubbijeenkomsten af te zeggen zoals trainingen, overleggen en vergaderingen. 

19.41 uur U-OV meldt: ,,Tijdens de controlerondes zullen onze medewerkers aan reizigers vragen om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de tickets in de treinen, bussen, trams, metro's en het openbaar vervoer over water, hoeven tijdens hun controles geen tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen." Dit om het hand-hand contact te beperken. 

19.28 uur  De NS laat weten: ,,Vanaf vrijdag 13 maart rijden minder treinen in de spitsuren. De reisplanner voor morgen is bijgewerkt met deze wijzigingen. Plan uw reis vooraf met de reisplanner. Tussen Utrecht CS en Houten Castellum rijden de spitssprinters vanaf vrijdag niet."

19.11 uur De KNLTB volgt het advies en de richtlijnen die vanmiddag zijn afgegeven en sluit zich aan bij de oproep van NOC*NSF. Ze adviseren alle sportevenementen waaronder de competitiewedstrijden en toernooien af te gelasten. Deze maatregelen gelden t/m 31 maart.

Trainingen afhankelijk van de groepsgrootte (max. 4 personen per baan en trainer) en vrij tennissen op de club kan vooralsnog doorgaan, mits de richtlijnen van het RIVM in acht genomen worden, aldus de KNLTB. 

18.41 uur Ook de KNHB heeft de hockeywedstrijden afgelast, ongeacht niveau en competitie. 

18.30 uur Bij Taurus gaan vanavond (donderdag) de trainingen door. Vanaf vrijdagavond gaan de trainingen niet meer door. Maandag maakt de club bekend hoe ze volgende week omgaan met de trainingen. 

De Nederlandse Volleybal Bond (NEVOBO) heeft alle volleybalwedstrijden afgelast tot en met dinsdag 31 maart. Ze adviseren trainingen en bijeenkomsten met grote groepen mensen ook te annuleren. 

18.03 uur De directie van Museum Huis Doorn/Pop-up Museum Oud Amelisweerd heeft besloten om het museum tot en met 31 maart te sluiten. Dit houdt in dat alle geplande evenementen zoals workshops, rondleidingen, concerten etc. ook hierbij vervallen en tot nader bericht niet kunnen doorgaan.

17.00 uur De Protestantse Kerk Nederland raadt kerken aan om alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen af te gelasten. Ook als dat om kerkdiensten gaat. Houtense kerkgenootschappen moeten nog besluiten wat ze doen met de kerkdiensten. 

16.45 uur Theater Aan de Slinger heeft de komende voorstellingen afgelast. ,,Naar aanleiding van de persconferentie hedenmiddag over het Corona-virus moeten wij helaas mededelen dat voorstellingen worden afgelast als er meer dan 100 kaarten zijn verkocht. Wij volgen hierin de richtlijnen vanuit het RIVM en de overheid."

Voorstellingen in de Foyer en van Film Aan de Slinger in de Kleine Zaal gaan wel door. Daar zijn minder dan 100 mensen bij aanwezig. 

16.40 uur EXPO Houten laat op de website weten dat de twee komende beurzen worden uitgesteld: de Camper Expo en de NSO Retail Beurs. 

16.20 uur Zwembad de Wetering blijft open. 

16.10 uur De organisatie van de Cultuurnacht laat weten vanavond bij elkaar te komen om te besluiten over het programma. Het evenement wordt georganiseerd op meerdere locaties. 

16.05 uur: SV Houten laat weten dat de wedstrijden zijn afgelast. He bestuur vergadert vanavond over de gevolgen van de maatregelen. 

15.50 uur Alle voetbalwedstrijden tot 1 april worden afgelast: zowel betaald als amateurvoetbal

15.32 uur Premier Rutte en minister Bruno Bruins kondigen bij een persconferentie in Den Haag een set stevige maatregelen af die nu voor heel Nederland gelden

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: stad.gorinchem@bdu.nl

Op onderstaande interactieve kaart is te zien waar in Nederland de besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld.

Burgemeester Isabella over alle maatregelen die worden getroffen in verband met het coronavirus
advertentie
advertentie