Arthur Vierboom bij de Roskam, een plek om mensen te ontmoeten.
Arthur Vierboom bij de Roskam, een plek om mensen te ontmoeten. Irene van Valen
Zaterdagportret

Arthur Vierboom journalist, omroepman, verhalenverteller en liedjesschrijver

14 maart 2020 om 10:30 Mensen Zaterdagportret

HOUTEN Arthur Vierboom is medeoprichter van Omroep Houten en daar nog altijd actief als vrijwilliger. Daarnaast is hij liedjesschrijver. Muziek is zijn lust en zijn leven. Hij kent spijt van vroegere keuzes, naast trots om wie hij nu is.

Arthur is geboren in Rotterdam en groeide op in Lombardijen op Rotterdam-Zuid. Daar woonde hij een tijd tegenover een drugspand waar de politie regelmatig langskwam. Arthur vond het een leuke buurt met hele lieve mensen. Wel kreeg hij klappen in vechtpartijen die hij verloor: ,,Ik leerde op die manier goed incasseren en snel maken dat ik wegkwam. Het heeft me niet getraumatiseerd. Het leven in de Houtense wijk De Stenen is een stuk rustiger."

Arthur trouwde en verhuisde in 2000 met zijn gezin naar Houten. ,,Wat meteen opviel was het directe contact met elkaar. We wonen aan een plein waar toen 54 kinderen tussen 0 en 4 jaar woonden. We deden veel samen, zoals Sinterklaas vieren of eropuit gaan." Arthur heeft naar eigen zeggen twee ontzettend leuke kinderen. ,,Ze zijn goed gelukt, wat niet alleen mijn verdienste is." Arthur werkt tweeënhalve dag per week en doet daarnaast vrijwilligerswerk. ,,Ik investeer graag in anderen vanuit nieuwsgierigheid. Andere levenswijzen en cultuur interesseren me. Het is goed om je in de breedte te ontwikkelen. Ik heb het geluk dat mijn vrouw, als kostwinner, een goede baan heeft en van haar werk houdt. Ik ben nu 57. Het leven verrast me nog steeds. Ik geniet van ontmoetingen met mensen en begrijp ze sneller. Vroeger wilde ik iemand worden, nu weet ik wie ik ben. Als ik 80 procent realiseer van wat ik wil bereiken, ben ik tevreden."

OMROEP HOUTEN Tien jaar geleden richtte Arthur in samenwerking met voormalig wethouder Jocko Rensen Omroep Houten op, ,,Want een middelgrote plaats als Houten heeft een eigen lokale omroep nodig om lokale politici te volgen", zegt Arthur. Het programma 'Daar hou ik u aan' , waar het allemaal mee begon, bestaat nog steeds. Arthur vertelt: ,,Gerard Hurkmans is nu hoofdredacteur. Hij is beter dan ik en bracht de omroep naar een hoger niveau. Zeven van onze 72 vrijwilliger werken nu in Hilversum bij radio of televisie. Toen bekend werd dat een inwoner van Houten het coronavirus had, zetten elf vrijwilligers zich direct in om binnen vier uur live uit te zenden. In die uitzending spraken we de burgemeester, een huisarts en de directeur van De Heemlanden. Dat is een mooie prestatie en iets om trots op te zijn."

ADVISEUR Arthur werkte 24 jaar lang aan de journalistieke kant van de publieke omroep en als adviseur voor verschillende televisieprogramma's als 'Spijkers met koppen' en bij de NOS. ,,Nu werk ik onder andere voor VRT Belgie¨ en voor De Ontwikkelgroep in Hilversum. Als een bedrijf moeite heeft met het veranderklimaat, zetten wij creatieve middelen in om verandering mogelijk te maken. Bijvoorbeeld een talkshow, waarin we een leider neerzetten die goede vragen stelt en goed kan luisteren. Hij wordt gastheer, neemt plaats aan een grote tafel en gaat op die manier in gesprek met zijn personeel.

TEGENDRUK De ervaringen die Arthur opdeed in Hilversum, zet hij graag in om wat tegendruk te geven. ,,Ik ben misschien te oud voor een zender als BNN, maar zet jongere televisiemakers graag aan het denken. Zij kunnen volgens mij leren van de filters en ervaringen die ouderen ontwikkeld hebben. Ouderen zijn niet dom, terwijl sommige jongeren zichzelf overschatten en daardoor domme dingen doen. Millenials klinkt bijzonder, soms noem ik ze milleniots, een combinatie van millenials en idiots. Zij kunnen leren van mijn fouten en liever voordat ze mijn leeftijd hebben. Dan hebben ze er nog wat aan. Een van mijn fouten is dat ik op mijn zestiende niet op pianoles wilde. Ik moest acht lessen volgen, maar mocht er af omdat ik het niet leuk vond. Nu zeg ik: mijn ouders hadden me die drempel over moeten duwen, desnoods door inhouding van zakgeld, want lange tijd baalde ik ervan dat ik niet net als mijn broer een goede muzikant was. Ik zoek echter altijd een oplossing en besloot liedjes te gaan schrijven. Daarin maakte ik me onmisbaar voor de band en startte twee jaar later, met zes eigen liedjes, de band 'While Rome burns' op. De vroegere schoolband werd mijn band. Mijn motto is dan ook: ben jij niet goed voor een band? Begin je eigen band en zorg dat anderen naar jou toe komen. Het lukte mij door eigenwijs door te zetten."

VERHALEN Arthur Vierboom is journalist, maar noemt zichzelf liever een verhalenverteller. ,,Wie een verhaal wil vertellen, vindt een weg via tekst, audio of video. Samen met een bevriende toetsenist/bassist richtte ik Distrikt 21 op, een platform voor mooie nieuwe Nederlandstalige popmuziek. De naam ontstond uit het feit dat we beiden op huisnummer 21 wonen. De liedjes worden gepost met een plattegrond als symbool voor het gebied waar een verhaal ontstaat. Veertien zangers, zangeressen en muzikanten werken samen, omdat we graag muziek maken en experimenteren met teksten en muziek. Ik schrijf alle liedteksten in het Nederlands, want dat is naast onze spreektaal, de taal waarin we voelen. In 2020 brengen we twaalf nummers uit. 'Duimpje hartje, vind ik leuk', is de titel van een liedje waaraan het 70 koppige kinderkoor Wonderwijs meewerkt. Dat vind ik bijzonder. Zelf zong ik het kerstliedje 'Bohemian Rapsody alweer op 1' en ik ben trots op het nummer 'Bennie'. We zijn te vinden op Spotify en YouTube. Luister bijvoorbeeld eens naar 'De wals van wat als' https://youtu.be/M-d1fSzFYYs."

door Irene van Valen

advertentie
advertentie