Wethouder Geerdes tijdens een presentatie van de Ruimtelijke Koers
Wethouder Geerdes tijdens een presentatie van de Ruimtelijke Koers Martin Monkel

Afronding Ruimtelijke Koers in zicht: hoe gaat het verder met de plannen voor 4000 - 5000 nieuwe woningen in Houten

13 maart 2020 om 12:30 Politiek

HOUTEN Gemeente Houten is bereid 4.000 tot 5.000 nieuwe woningen te bouwen. Wat, waar en hoe dit kan, werkt de gemeente uit in een Ruimtelijke Koers voor Houten. De laatste maanden is hard gewerkt aan deze Ruimtelijke Koers. Er was onder andere een uitgebreid participatietraject met diverse bijeenkomsten, fietstochten en (online) enquêtes. In totaal lieten bijna 3.000 mensen van zich horen. De afronding van de Koers en de politieke besluitvorming komen in nu zicht. Hoe gaat het nu verder met de inspraak en besluitvorming? De gemeente heeft een planning gemaakt daarvoor. 

INFORMATIE, TERINZAGELEGGING EN INSPRAAK Het college wil de informatie- en terinzagelegging van de Ruimtelijke Koers (conceptversie) laten plaatsvinden van 26 maart tot en met 6 mei. Dan worden inwoners, maatschappelijke instellingen, ondernemers en de raad geïnformeerd over de inhoud van de Ruimtelijke Koers en de daarin gemaakte keuzes.

WEBSITE, EXPOSITIE EN INLOOPAVOND Het hoofdrapport en de bijlagen van de Ruimtelijke Koers zijn vanaf 26 maart (datum is nog onder voorbehoud) te vinden op www.houten.nl/ruimtelijkekoers. Daarnaast is er vanaf 7 april een doorlopende expositie in de hal van het gemeentehuis. Daarin presenteert de gemeente op aansprekende en begrijpelijke wijze de hoofdlijnen van de Ruimtelijke Koers. De expositie zal tijdens alle openingstijden van het gemeentehuis voor iedereen die belangstelling heeft te bezoeken zijn. Verder organiseert de gemeente op woensdag 15 april van 18.30 tot 21.30 uur een inloopavond. Betrokken ambtenaren en wethouder Herman Geerdes zijn dan bij de expositie aanwezig zijn om aan belangstellenden een toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

Omdat de Ruimtelijke Koers een complex en omvangrijk onderwerp is, organiseert het college op 14 en 18 april bovendien twee, uitsluitend voor raads- en commissieleden toegankelijke, kennissessies.

LAAT HET COLLEGE WETEN WAT U VINDT Als u aan het college wilt laten weten wat u van de Ruimtelijke Koers vindt, kunt u tijdens de terinzagelegging van 26 maart tot en met 6 mei schriftelijk een zienswijze indienen. Die moet zijn voorzien van uw naam, adres, telefoonnummer en (wanneer van toepassing) namens welke organisatie u reageert. U stuurt uw zienswijze (bij voorkeur beknopt) per e-mail aan ruimtelijkekoers@houten.nl of per brief naar Gemeente Houten t.a.v. Ruimtelijke Koers, Postbus 30, 3990 DA Houten.

Direct na de periode van terinzagelegging zal het college van B&W alle zienswijzen behandelen en beantwoorden in een reactienota. Op basis van de reacties zal het college mogelijk aanpassingen in de Ruimtelijke Koers aanbrengen. De Ruimtelijke Koers gaat dan samen met de reactienota naar de gemeenteraad.

LAAT DE GEMEENTERAAD WETEN WAT U VINDT Ook bij de raad kunnen inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers van zich laten horen. Dit kan tijdens het RondeTafelGesprek (RTG - deel 1) op donderdagavond 18 juni. Als inspreker vertelt u dan uw mening over de Ruimtelijke Koers aan de gemeenteraad. Wilt u van dit spreekrecht gebruik maken? Dan kunt u zich hiervoor aanmelden tot uiterlijk 18 juni, 12.00 uur. Dit kan bij de griffier van de gemeente Houten via www.houten.nl/gemeenteraad. Onder 'aanmelden spreekrecht', vindt u het aanmeldformulier.

Verder kunt u op donderdagavond 30 juni een extra lang RondeTafelGesprek (RTG – deel 2) bijwonen waarbij de gemeenteraad het college (en interne en externe adviseurs) zal bevragen. Bij dit RTG bent u van harte welkom om te komen luisteren.

DE GEMEENTERAAD BESLIST Het voornemen is dat de gemeenteraad over de Ruimtelijke Koers debatteert en een besluit neemt op donderdag 9 juli. De vergadering is uiteraard toegankelijk voor iedereen en bovendien live te volgen via internet (www.houten.nl/gemeenteraad).

advertentie
advertentie