Pauline den Burger
Pauline den Burger Richard Thoolen

Pauline den Burger, scheidsrechter op de Olympische Spelen in Tokio: ,,Je moet overal ogen hebben"

11 maart 2020 om 11:30 Overig

HOUTEN Pauline den Burger gaat aanstaande zomer naar de Olympische Spelen in Tokio. Niet als deelnemer aan een wedstrijd, maar als jurylid bij het zeilen. Dat de keuze op haar gevallen is, vindt zij een bijzondere eer.


Pauline:,,De wedstrijden vinden plaats van 26 juli tot en met 6 augustus 2020. Er doen 250 boten mee aan het zeilen. Ik ben de enige Nederlander in de jury bestaande uit 27 mensen van diverse nationaliteiten. Ik vind het erg leuk om op deze wijze te kunnen assisteren bij dit topsport evenement." Wat gaat Pauline precies doen en hoe gaat dat in zijn werk? Pauline:,,Bij een zeilwedstrijd gaan 10 tot 40 zeilers de strijd met elkaar aan om een parcours zo snel mogelijk af te leggen. Daarbij mogen zij alleen gebruik maken van de mogelijkheden die de wind en het water bieden, en geen verboden acties uitvoeren. Ik heb geleerd om dat te zien." Pauline bevindt zich tijdens de race op een gemotoriseerde juryboot die zodanig meevaart dat ze alles in de gaten kan houden en waar nodig straf kan uitdelen.

Wat kunnen zeilers doen om op onreglementaire wijze voordeel te behalen? Pauline:,,Zeilers willen optimaal gebruik kunnen maken van de wind en de golven op het water. Zij zijn dus altijd op zoek naar de beste positie van het hele deelnemersveld. Dat vraagt al vanaf voor de start om een goede positionering en tactisch inzicht. Zij kunnen hun positie echter ook op andere wijze verbeteren door bij voorbeeld te wrikken, rollen, schokken of pompen. Dit zijn termen uit de zeilwereld waar veel mensen geen beeld bij hebben, dus ik zal ze nader toelichten. Wrikken is de boot een voorwaartse beweging te geven door het roer te bewegen. Bij rollen of schokken kan de zeiler door het maken van lichaamsbewegingen de boot laten bewegen en bij pompen kan er extra snelheid gemaakt worden door het zeil (meermaals) te vieren en weer aan te trekken. Pompen is een beweging waardoor windsurfers er veelal in slagen om een race te winnen, maar is dus verboden bij het zeilen."

Zeilers zitten niet stil in hun boot en zijn volop in actie om het maximale er uit te halen. Het is dus best moeilijk om verboden acties waar te nemen. Pauline:,,Wij beoordelen of een zeiler in de fout gegaan is en kennen dan een straf toe, maar zeilers houden elkaar ook in de gaten en kunnen protest aantekenen. Deze horen we na de race aan en we moeten dan op basis van gesprekken met betrokkenen en eventueel vastgelegd beeldmateriaal een oordeel vellen. Als deelnemers tegenstrijdige verklaringen afleggen kan dat lastig zijn. Alhoewel ons oordeel van grote invloed kan zijn op de uiteindelijke uitslag wordt deze meestal wel met respect aangenomen."

Er doen ook een aantal Nederlandse teams mee aan de wedstrijden. Hebben deze voordeel bij een Nederlands jurylid? Pauline:,,Nee, ik ben volstrekt onpartijdig. Maar om iedere schijn te voorkomen zal ik bij Nederlandse kanshebbers als Marit Bouwmeester of Lilian de Geus geen deel uitmaken van het panel. Ik gun ze natuurlijk wel een medaille, maar dat gun ik anderen ook. Zo heb ik zelf ooit tegen Tatjana Droszdovskaya gezeild en ik gun deze sympathieke meid ook het beste. Ik ben gewoon een enorme liefhebber van topsport. Ik geniet van het gevecht en het maakt me niet uit wie er uiteindelijk wint."

advertentie
advertentie