Afbeelding
112ProvincieUtrecht.nl

Opstootje nadat eigenaar winkel Houten controleurs buiten de deur had gezet

1 maart 2020 om 10:37 Overig

HOUTEN Bij een telefoonreparatiewinkel op winkelcentrum Het Rond in Houten is zaterdagmiddag een worsteling ontstaan toen twee controleurs weigerden uit de winkel te vertrekken. De politie kwam ter plaatse. Uiteindelijk werd een winkelmedewerker aangehouden. De controleurs gaan aangifte doen tegen de winkel, de eigenaar van de winkel wil aangifte doen tegen de controleurs.

Volgens de eigenaar van de winkel wilden twee controleurs producten in de winkel controleren op echtheid. ,,Zij wilden de producten daarvoor meenemen, maar omdat zij geen documenten bij zich hadden en ook niet wilden betalen, vroeg mijn winkelmedewerker ze te vertrekken."

De eigenaar van de winkel, Saïd: ,,Ze zeiden dat ze van Apple waren, maar dat konden ze niet bewijzen. Ik wil prima meewerken aan controles, maar ik geef niet zomaar gratis spullen mee aan onbekenden. We hebben ze ook voorgesteld dat ze de spullen gewoon zouden betalen. Dat wilden ze niet.” Daarop werden de controleurs gevraagd te vertrekken. 

De politie heeft een iets ander verhaal. Een woordvoerder vertelt dat de controleurs van het bedrijf React waren, zij hebben de missie namaak merkartikelen uit de markt te halen. Woordvoerder Politie Midden Nederland: ,,De controleurs hadden nep-artikelen gezien voorin de winkel. De winkelmedewerker verplaatste deze artikelen naar achteren, waar ze niet meer zichtbaar waren. Hij wilde ze niet aan de controleurs laten zien." Of de controleurs zich konden identificeren weet de woordvoerder van de politie niet. Daarop heeft Houtens Nieuws de vraag bij de React zelf gelegd. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat de controleurs zich meteen hebben geïdentificeerd. ,,Alle controleurs hebben een React legitimatiebewijs waar naam en functie en pasnummer op staat. Deze is door beide controleurs gebruikt."

Buiten de winkel belden de controleurs de politie, twee agenten kwamen. De agenten lieten de controleurs de winkel weer in, terwijl de eigenaar dat niet wilde. Er ontstond een worsteling waardoor de politie besloot versterking op te roepen. Saïd: ,,Uiteindelijk was er 14 man aanwezig. Ik vind dat overdreven voor zoiets kleins.” Niemand raakte gewond, maar er wel werd een winkelmedewerker aangehouden. De woordvoerder van de politie: ,,De medewerker belemmerde de politie het doen van onderzoek. Daarom is hij meegenomen. Het onderzoek loopt nog."

De aanwezigheid van zoveel politie riep uiteraard vragen op bij het winkelend publiek. De politie wil niet reageren op het voorval, omdat zij eerst willen onderzoeken wat er precies is gebeurd. De winkelmedewerker werd geboeid meegenomen voor verhoor. ,,Hierdoor is het beeld ontstaan dat wij de criminelen zijn. Dat vind ik zeer bezwaarlijk.” Saïd wil afspraak maken om hierover te praten met de politie. Tegen de controleurs heeft hij aangifte gedaan voor huisvredebreuk. Andersom hebben de controleurs, aldus de politie, aangifte gedaan tegen de winkel, wegens het verkopen van nep-artikelen.

Uiteindelijk kwam de Officier van Justitie ter plaatse. De woordvoerder: ,,Hij is achterin de winkel gaan kijken en heeft de artikelen in beslag genomen. Deze worden nu onderzocht." Het ging om een aantal headsets.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie