Lizette van Beek met in haar hand een boek over haar idool Bruce Springsteen. Zij werd geboren in 1972.
Lizette van Beek met in haar hand een boek over haar idool Bruce Springsteen. Zij werd geboren in 1972. Irene van Valen

Schrikkelkinderen: hoe is het om eens in de 4 jaar jarig te zijn?

29 februari 2020 om 09:39 Mensen

HOUTEN Op de 60ste dag van dit jaar, vieren Rick, Lizette en Willem hun verjaardag. Zij zijn geboren op 29 februari. De jongste in 2008, de ander in 1972, de oudste in 1960. Hoe is het om werkelijk één keer in de vier jaar jarig te zijn?

door Irene van Valen

,,Ik word twaalf", zegt Lizette van Beek lachend. ,,In werkelijkheid word ik 48. Als kind vierden we mijn verjaardag wanneer het geen schrikkeljaar was op 28 februari en 1 maart. Dat maakte jarig zijn op 29 februari bijzonder, want twee feestjes is altijd leuk. Wanneer het schrikkeljaar was, werd er flink uitgepakt. Het beste voorbeeld is mijn zestiende verjaardag. Toen stonden om twaalf uur 's nachts al mijn vrienden voor de deur. Ieder van hen had een roos in de hand." Een andere keer, verrasten haar ouders Lizette met twee Schotse vrienden. Zij speelden gitaar en klonken als de Everly Brothers. Zij hadden als cadeau twee LP's van Bruce Springsteen. Lizette is sinds 1984 groot fan van hem. ,,Het bijzondere is dat het niet eens een schrikkeljaar was." Vier jaar geleden werd Lizette 11, net zo oud als haar dochter. ,,Mam, zei ze, nu zijn we even oud. Balen dat ze een jaar later een jaar ouder was dan ik."

OP D'R HEUPEN Vanaf haar achttiende vierde Lizette haar verjaardag niet meer. Het werd minder belangrijk. Omdat haar ex-man en kinderen in dezelfde periode en kort op elkaar jarig zijn, verloor het zijn charme. Dit jaar komt daar verandering in. ,,Ik ga mijn verjaardag groots vieren. Ik heb door mijn scheiding een rot jaar achter de rug. Daarbij is je twaalfde toch een kroonjaar? Omdat ik het mezelf jarenlang niet heb gegund, vind ik dat reden tot een feest. Ik krijg het ervan op mijn heupen en nodig ongeveer twintig vrienden uit, waarmee ik gezellig ga borrelen. Ze reageerden verrast op mijn uitnodiging, want ik vierde mijn verjaardag nooit. Ze komen allemaal.

Mijn geboortedatum zorgde één keer voor problemen. Dat was toen ik mijn theorie-examen voor het rijbewijs wilde halen. Het systeem van het CBR zag dat ik niet oud genoeg was om auto te rijden, want het telde de schrikkeljaren. Het was niet op te lossen, daarom werd ik naar huis gestuurd."

VOORNEMEN ,,Ik heb me voorgenomen om op mijn 50ste verjaardag met de kinderen naar Disneyland te gaan. Vroeger hadden we een abonnement en gingen we er vaak met de camper heen en genoten volop. Het voelt goed om daarvoor te sparen en naar deze grote verjaardag uit te kijken. Eerst deze verjaardag waarmee ik een nieuwe start vier. Ik ga weer daten. Wie weet wordt dit mijn jaar."

ZELFDE DAG Willem van Rooij is geboren Brabander, wat nog te horen is in zijn uitspraak. Hij weet echter niet meer hoe zijn verjaardagen als kind werden gevierd. Het waren gewone verjaardagen op de 28ste, want het werd wel in februari gevierd. ,,Ik ben niet in maart jarig", klinkt Willem stellig. ,,Zo kijk ik er nog steeds tegenaan. Hoewel ik nu altijd overleg met een vriendin die de 28ste jarig is. We willen op elkaars verjaardag zijn, daarom is overleg nodig."

VORMGEVER Willem maakt als vormgever vooral opvallende uitnodigingen voor nog spraakmakendere feesten. ,,Op schrikkeldag jarig zijn blijft iets heel bijzonders, daarom bedacht ik rond de jaren 80 altijd themafeesten. In 1988 organiseerde ik een Country-Western feest bij mijn ouders thuis. We mochten veel thuis, zo lagen er balen hooi in de huiskamer voor een extra goede country sfeer. Ik had net Hannie ontmoet tijdens carnaval en nodigde haar met een vriendin uit. Ze is tot op de dag van vandaag gebleven. In 1992 vierde ik een Venetiaans Carnaval. In 1996 gaf ik een Houseparty, niet omdat ik er zo van hou, maar we combineerden het met onze House-warming. Dat vierden we in De Catacomben aan de Oude Gracht. Voor Brabanders niet de leukste locatie midden in de binnenstad, wel de mooiste. Omdat we zelf drinken konden regelen en de boel zelf versierden hadden we alles in eigen hand. In 2012 vierde ik mijn verjaardag groots in de Engel. De uitnodiging leek een echte grammofoonplaathoes. Daarop stonden alle hits van de voorgaande schrikkeljaren beschreven. De titel was 'Alle dertien goed (fout)', naar het idee van een serie grammofoonplaten onder de titel 'Alle dertien goed' uit de jaren zeventig en tachtig. Dit hoesje is nu online te vinden tussen alle andere echte grammofoonplaathoezen van dat programma."

KROONJAAR Dit jaar viert Willem een kroonjaar. In schrikkeljaren is hij 15, maar viert zijn 60ste verjaardag thuis met een Walking Dinner. Hij verwent zijn liefste familieleden en beste vrienden met een 6-gangen diner dat bestaat uit kleine gerechten, die door een kok van Vernooij gemaakt worden. ,,Met het ouder worden, wil ik mijn verjaardag intiemer en kleiner houden. Ik kies voor aandacht en een goed gesprek."

GEBOORTECADEAU Rick Meijers geboorte stond gepland op 14 februari 2008. Het werd 29 februari. Bij zijn geboorte kocht zijn vader, Mark Meijer, een Volkswagen Kever cabrio op. Deze werd gestript, opgeknapt en op naam gezet van Rick. Nu wordt de auto iedere zomer uit de stalling gehaald en rijden vader en zoon ermee rond. De rest van de tijd pronkt de auto voor het huis. Twee jaar geleden deed de auto dienst als volgauto tijdens het huwelijk van Ricks ouders. Hij en zijn broer waren naast de chauffeur de inzittenden. Leuk weetje is dat Rick door zijn vader betrokken werd bij het huwelijksaanzoek van zijn moeder. Esther wilde al langer trouwen, maar kon niet vermoeden dat haar zoon voor het karretje werd gespannen: hij koos de trouwring en maakte een tekening met de tekst: Mama, wil jij met papa trouwen?

GROOTSER Eigenlijk vindt Rick Meijer het niet zo speciaal om jarig te zijn op 29 februari. Elk jaar wordt zijn verjaardag toch wel gevierd op een dag dat het de familie het beste uitkomt. Als het schrikkeljaar is, pakken ze wel grootser uit. Dan is er meer eten en drinken en is het cadeau groter. Op zijn achtste verjaardag kreeg Rick een crossmotortje waarmee hij door de weilanden croste. Dit jaar koken Ricks vader en een vriend een uitgebreide Indische maaltijd. De voorbereidingen voor die maaltijd begonnen afgelopen donderdag en vrijdagavond werd gestart met allerlei gerechten die gedurende de nacht kunnen sudderen. ,,Of ik het eten lekker vind weet ik nog niet. Ik heb het niet eerder gegeten. Mijn vader weet echter zeker dat ik het lekker vind", vertelt Rick.

CADEAU Rick wilde graag een televisie op zijn kamer en spaart daarvoor. Om hem tegemoet te komen en als verrassing, kochten zijn ouders alvast die televisie. ,,Ik moet het wel terugbetalen, maar dat ik 'm al heb vind ik leuk", zegt Rick. ,,Als cadeau krijg ik een nieuwe fiets. Daarmee kan ik na de zomer naar het VWO in de Heemlanden."

Lees ook: 27 'schrikkeljarigen' in Houten

Willem van Rooij wordt zoals hij uitlegde op de 60ste dag van het jaar 60. Hij werd geboren in 1960.
Rick Meijer bij zijn nieuwe televisie. Hij is er blij mee, zoals ook met de gesigneerde voetbal in zijn hand. Hij werd geboren in 2008.
advertentie
advertentie