Luuk Gerritsen tevreden met zijn match
Luuk Gerritsen tevreden met zijn match Annette Stolk - de Vries

VMBO'ers matchen met professionals bij Houten on Stage

4 maart 2020 om 09:18 Onderwijs

HOUTENSporthal The Dome in Houten stond dinsdag 3 maart in het teken van de tweede editie van Houten on Stage. Het evenement waarbij ongeveer 200 beroepsbeoefenaars in gesprek gaan met bijna 700 VMBO leerlingen van Het Houtens en het Wellantcollege. Het doel van de leerlingen is een match te krijgen met een tweetal professionals die ze vervolgens gaan bezoeken op de "Doe Dag" van 26 maart.

door Annette Stolk–de Vries

Onderwijs on Stage is een initiatief van ondernemer Corine Korrel en is gestart in 2007. De gemeente Houten is één van de twintig gemeenten in Nederland die deelnemen. Met het organiseren van een Beroependag en Doe Dag wordt het voor leerlingen van het VMBO mogelijk kennis te maken met een bepaald beroep en met eigen ogen te zien wat een bepaald beroep inhoudt. Hierdoor is het voor leerlingen beter mogelijk een goede keuze voor de toekomst te maken. Het blijkt een succesvol concept met veel draagvlak bij deelnemende scholen, bedrijfsleven en gemeenten.

RODE LOPER De VMBO-leerlingen kregen een feestelijke binnenkomst. Lopend over een rode loper en onder luid applaus van de beroepsbeoefenaars kwamen zij de zaal binnen. De ruimte was onderverdeeld in een viertal sectoren, ieder met een eigen kleur. Handel en Economie, Zorg Welzijn en Maatschappij, Groen en Natuur, en Techniek. Leerlingen werden aan statafels ontvangen door de professionals, die hen vervolgens informeerden over de werkzaamheden binnen hun bedrijf. Bij een match tussen leerling en ondernemer werd dit in het 'paspoort' van de leerling genoteerd.   

TOEKOMST Een enthousiaste burgemeester Gilbert Isabella opende de middag. Hij complimenteerde de ondernemers met hun aanwezigheid. Dat zij met zovelen aanwezig waren, vond hij zeer positief. De leerlingen stak hij een hart onder de riem. ,,Maak duidelijk dat jullie het vermogen hebben om te laten zien dat het VMBO ertoe doet. Ga het gesprek aan voor je toekomst." Leerling Luuk Gerritsen van Het Houtens liet zich dat geen twee keer zeggen. Binnen no-timehad hij een match met de Koninklijke Marechaussee. ,,Een hele bewuste keuze", zo vertelde  Luuk. ,,Ik was op zoek naar een bedrijf waar je sportief bezig kunt zijn en je in de buitenlucht kunt werken. Vandaar dat ik zo blij ben met mijn match met de Marechaussee."

ENTHOUSIAST Ook Scarlett Braat, directeur van openbare basisschool de Bijenkorf, is enthousiast over Houten on Stage. Zij vertegenwoordigde Stichting Openbaar Onderwijs Houten (OOH). ,,VMBO'ers zijn ook voor het onderwijs van groot belang. We hebben ze hard nodig.  Bijvoorbeeld als onderwijsassistent,  waarbij doorgroeien naar een leerkracht altijd mogelijk is."

Op de Doe Dag van 26 maart ontmoeten de leerlingen de professionals opnieuw, maar dan in het bedrijf van hun keuze. Dan kunnen ze kennis maken met de dagelijkse gang van zaken binnen de onderneming en kijken of dit past bij hun toekomstdromen. 

Burgemeester Isabella opent tweede editie Houten on Stage
Waterschap Stichtse Rijnlanden was onder meer aanwezig met de rattenvanger
Afbeelding
advertentie
advertentie