Afbeelding
Archief BDU Media

Bloemenweide voor insecten

27 februari 2020 om 11:30 Natuur en milieu

HOUTEN Er zijn veel minder insecten. Dat is verontrustend want ze zijn van essentieel belang voor de flora en fauna en voor bijvoorbeeld de fruitoogst. Daarom is gemeente Houten geruime tijd geleden begonnen met de aanleg van speciale bloemenweides. Eind februari wordt het grasveld bij het Imkerspad omgevormd tot een bloemrijk grasland. Daarvoor wordt de bovenste vijf centimeter van het grasveld te verwijderd. Hierna wordt de grond los gemaakt en worden diverse soorten bloemenzaad gezaaid.

Naar verwachting zijn er het eerste jaar nog weinig bloemen zien. De bloemen bloeien pas vanaf het tweede jaar. Er wordt eenjarige bloemenmengsel meegezaaid, zodat er het eerste jaar toch wat te zien is. Het eindresultaat, een grasveld met bloemen, is pas na circa 5 tot 10 jaar zichtbaar.

ONDERHOUD Jaarlijks wordt in het najaar het gras in delen gemaaid en opgeruimd. Dit betekent dat er ook delen blijven staan zodat de insecten kunnen overwinteren in het overgebleven gras.  Bloemenweides dragen zo bij aan de biodiversiteit. Die is nuttig voor de insecten, die op hun beurt ook weer bepaalde vogels aantrekken.

advertentie
advertentie