Een groep geeft je het gevoel dat je niet alleen staat en dat je ertoe doet. Een groep geeft je veiligheid en samen bereik je meer dan in je eentje.
Een groep geeft je het gevoel dat je niet alleen staat en dat je ertoe doet. Een groep geeft je veiligheid en samen bereik je meer dan in je eentje. Archief College de Heemlanden

Musical The Wave

25 februari 2020 om 11:36 Podiumkunsten

HOUTEN Een golf heeft iets spontaans, iets speels, maar kan ook krachtig zijn en zelfs vernietigend. Je kunt het spel met een golf spelen, erop surfen, maar ook is het mogelijk dat je door een golf wordt meegesleurd.

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. Dit jaar vieren we dat we in een land leven waar je mag zijn wie je wilt zijn. Dit jaar vieren we dat je je niet hoeft aan te passen aan de groep ten koste van jezelf, zeker niet als die groep een richting op gaat die de vrijheid kapot maakt. Dit was het uitgangspunt van de musicalproductie The Wave waar leerlingen en docenten van College de Heemlanden maanden naartoe hebben gewerkt. Na maar liefst 9 voorstellingen in Aan de Slinger en meer dan 2000 bezoekers zijn zij moe, maar met een heel voldaan gevoel de vakantie in gegaan. Het was te gek!

Langzaamaan escaleert het experiment: buitensluiten, vandalisme en agressie tegen niet-Wave-leden nemen de overhand en The Wave gaat een eigen leven leiden.
Frank, de leraar in dit stuk, laat zijn leerlingen ervaren hoe makkelijk je te beïnvloeden bent en hoe makkelijk je meegenomen wordt door een groep.
En dan wordt pijnlijk duidelijk dat het collectief ten koste gaat van je autonomie en vrijheid. Die vrijheid die we allemaal zo belangrijk vinden. Een les om nooit te vergeten.
Alle spelers, dansers, decorbouwers, zangers en muzikanten enkele momenten voor de uitverkochte galavoorstelling op donderdagavond op het podium in Theater Aan de Slinger.
Maar wat als je niet meegaat met de groep, wat als je vragen stelt over de regels en wat als je moet kiezen tussen je eigenheid en de groep?
advertentie
advertentie