Lier
Lier Historische Kring Tussen Rijn en Lek

Lezing Historische Kring: De Lier van Dorestad

25 februari 2020 om 08:35 Historie

HOUTEN Op dinsdag 3 maart geeft Jan van Cappelle een bijzondere (muzikale)lezing bij de historische kring Tussen Rijn en Lek onder de titel: De Lier van Dorestad

Wat is de meest unieke vondst van Dorestad? Is het die prachtige broche? Zijn het de munten van Madelinus? Of juist de lange havenplankieren? Of zijn het drie op het eerste gezicht onbeduidende stukjes gesneden barnsteen? Geïdentificeerd als 'kam voor een muziekinstrument', vonden ze hun weg naar de musea. Maar het was lange tijd onduidelijk om wat voor instrument het precies ging.

De afgelopen jaren is er onderzoek gedaan naar deze instrumenten. Waar komen ze vandaan? Hoe werden ze bespeeld en door wie? Wat voor muziek was er te horen? Hoe werden ze gebouwd? Schrijver en conservator Luit van der Tuuk en muziekinstrumentenbouwer Jan van Cappelle bundelden de krachten om dit nu eens goed uit te zoeken. Na een intensief project van twee jaar, resulteerde dit in bespeelbare reconstructies van de instrumenten, samenwerkingen met muzikanten en een schat aan nieuwe informatie, gebundeld in het boek 'De lier van Trossingen' wat eerder dit jaar uitkwam.

Instrumentenmaker Jan van Cappelle (1986) groeide op in Langbroek en werd op jonge leeftijd gegrepen door de geschiedenis van de streek. In zijn atelier in Doorn maakt hij historische tokkelinstrumenten: gitaar, luit en lier van de vroege middeleeuwen tot heden. Deze zijn altijd het resultaat van intensief historisch en technisch onderzoek. Daarnaast is hij actief in Levende Geschiedenis als instrumentenbouwer, boekdrukker, touwslager, smid, doodgraver, ijzerwinner en muntmeester en internationaal gevraagd gastspreker. Hij werd in 2017 uitgenodigd door het Consortium for Guitar Research in Cambridge om zijn onderzoek en technieken voor de reconstructie van een Stradivarius gitaar te presenteren.

De lezing vindt plaats in De Engel, Burgemeester Wallerweg 2 in Houten. De zaal is open om 19.30 uur. De lezing begint om 20 uur. Alle belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang is gratis!

advertentie
advertentie