Herman Geerdes gaat vooral de contacten met veel verschillende mensen en organisaties missen
Herman Geerdes gaat vooral de contacten met veel verschillende mensen en organisaties missen Agnes Corbeij

Wethouder Herman Geerdes over zijn vertrek: 'Tien jaar wethouder was altijd het plan'

21 februari 2020 om 16:16 Politiek

HOUTEN Sinds zijn aangekondigde vertrek als wethouder bij de gemeente Houten gisteren, wordt Herman Geerdes overstelpt met reacties. ,,Als je behoefte hebt aan complimenten, moet je opstappen, zo heb ik de afgelopen twee dagen geleerd.” Eind april neemt hij afscheid om aan de slag te gaan als adviseur bij Dietz Strategie & Communicatie in Utrecht. Hij kijkt terug op een mooie tijd.

door Agnes Corbeij

In totaal was Geerdes achttien jaar actief betrokken bij de Houtense politiek. Eerst acht jaar als raadslid voor de VVD en sinds 2010 als wethouder. Het is geen toeval dat Geerdes na exact tien jaar vertrekt. ,,Vanaf het begin had ik dat al in mijn hoofd. Toen ik aan mijn derde termijn begon, heb ik aan de fractie en het bestuur van mijn partij laten weten dat ik dit jaar om me heen zou gaan kijken naar wat de wereld verder te bieden heeft.”

RUIMTELIJKE ONTWIKKELING Geerdes kijkt heel positief terug op zijn tijd als wethouder. ,,Ik heb er vooral van genoten dat ik met zoveel verschillende mensen en organisaties heb mogen samenwerken." Ook veel onderwerpen spraken Geerdes aan. ,,Werk en inkomen, economische zaken en onderwijs zijn prachtige portefeuilles.” Toch zijn het vooral de thema’s rondom ruimtelijke ontwikkeling waar Geerdes de meeste affiniteit mee heeft. ,,Ik heb altijd graag meegewerkt aan Houten mooier maken.”

Daarmee doelt Geerdes onder meer op de ontwikkeling van het buitengebied, de woningbouwopgave en de ruimtelijke koers. ,,Er zijn wandel- en fietspaden aangelegd, de Hollandse Waterlinie heeft een impuls gekregen, het Eiland van Schalkwijk is goed op weg weer vitaal te worden.”

Geerdes vertelt moeite te hebben gehad met de financiële beperkingen. ,,Toen ik tien jaar geleden begon, begonnen ook de bezuinigingen. Die zijn niet opgehouden. Ik had heel graag lastenverlichting willen realiseren voor de inwoners van Houten, maar door de financiële beperkingen is dat niet gelukt. Dat vind ik jammer.”

FORT HONSWIJK Een ander moeilijk dossier was het Eiland van Schalkwijk. Als geboren en getogen Schalkwijker, ligt dit onderwerp Geerdes na aan het hart. Toch was het precies dit onderwerp waarbij hij als wethouder ook onder vuur kwam te liggen. Na de koop van Fort Honswijk, kwam veel kritiek op de plannen die de gemeente opstelde. 

,,Het Eiland van Schalkwijk zat op slot. De keuze werd gemaakt om niet voor grootschalige woningbouw te gaan. Om te zorgen dat iedereen er in de toekomst met zijn vingers vanaf blijft - en dat aspect wordt vaak onderbelicht in deze discussie - is het van belang om het gebied wel vitaal te maken. Dat kan op het gebied van recreatie. De mogelijkheden die er zijn met Fort Honswijk zijn een kans daartoe.”

Geerdes kreeg in 2017 een motie van afkeuring vanuit de raad aan zijn broek rondom dit thema. De motie werd niet aangenomen en erna werd een participatietraject opgestart onder de naam ‘De Fortwerkers’. Gezamenlijk zijn Houtense betrokken organisaties aan de slag gegaan om een ander plan met meer draagvlak op te stellen. Op de vraag of deze stap eerder gezet had moeten worden, moet Geerdes even nadenken. Uiteindelijk antwoordt hij weloverwogen: ,,Misschien wel.” 

Ook nu hij vertrekt als wethouder, blijft Geerdes het proces rondom Fort Honswijk volgen, maar dan als inwoner van Schalkwijk. Op de vraag of hij zitting zou willen nemen in de Raad van Toezicht van Fort Honswijk, is hij duidelijk. ,,Nee, dat is te vroeg. Er moet eerst afstand komen.” 

INHOUD De keuze om buiten de politiek aan de slag te gaan, is heel bewust. ,,Ik ben vooral geïnteresseerd in de inhoud. Voornamelijk ruimtelijke ontwikkeling. Daarbij lijkt het vaak over stenen te gaan, maar ik weet dat het allereerst gaat over de doelstellingen daarachter, zoals het creëren van draagvlak. Daar heb ik als wethouder veel ervaring mee. En dat is precies waar mijn nieuwe werkgever zich mee bezig houdt.” 

Ambities om in een grotere plaats wethouder of zelfs burgemeester te worden, heeft Geerdes niet nadrukkelijk. ,,Ik vind de binding met de plek waar je bestuurt heel belangrijk. Als wethouder, of als burgemeester, moet je wonen waar je werkt. En een verhuizing uit Schalkwijk is het mij niet waard. Daarbij is het ook gewoon niet op mijn pad gekomen.” 

Eind april vertrekt Geerdes als wethouder. Op 1 mei start hij met zijn nieuwe baan. Of hij dat ook precies tien jaar gaat doen? ,,Dat zou toch mooi zijn?"

Geerdes in actie samen met gedeputeerde Hanke Bruins tijdens de start van het wandelroutenetwerk Kromme Rijnstreek in 2019
advertentie
advertentie