Lida van der Marel, voorzitter 4 en 5 mei comité Houten en bestuurslid stichting Herdenkingsmonument Houten
Lida van der Marel, voorzitter 4 en 5 mei comité Houten en bestuurslid stichting Herdenkingsmonument Houten Annette Stolk - de Vries

Geef vrede en vrijheid door

19 februari 2020 om 11:35 Maatschappelijk

HOUTEN Lida van der Marel is voorzitter van het 4 en 5 mei comité Houten en bestuurslid Stichting Herdenkingsmonument Houten. Zij nam drie jaar geleden het initiatief om, van het bankje op het Plein in het Oude Dorp waar de jaarlijkse dodenherdenking in Houten plaatsvindt, een eigentijds herdenkingsmonument te laten maken. Het is geweldig dat dit gerealiseerd gaat worden in het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren.

Annette Stolk – de Vries

Kunstenares Karin Colen heeft een ontwerp gemaakt waarbij tralies onderdrukking en gevangenschap wegdrukken en waarbij een hart zichtbaar wordt. Een prachtig 'hart voor Houten'. Lida: "Daardoor wordt het bankje straks een eigentijds monument dat uitdaagt tot reflectie en uitnodigt tot nadenken. Houten verdient een volwaardig herdenkingsmonument passend bij de grootte van de plaats".

TABLEAU Een granieten tegeltableau wordt onderdeel van het vernieuwde monument. Dit tableau bestaat uit 25 tegels. Ieder jaar zal een tegel voorzien worden van een dichtregel of tekst. Dit jaar voor de eerste keer. In 2044 zal de laatste tegel aan de beurt zijn. "Op deze manier leggen we een claim op de toekomst. Hierbij willen we graag de scholen betrekken. Het is onze ambitie om met educatie en lesprogramma's het onderwerp van vrede en vrijheid blijvend onder de aandacht te brengen". Jongerenwerkers van 'van Houten en Co' voeren jaarlijks over dit thema al gesprekken op scholen. Kleine vrijheidsbomen worden dan voorzien van een tekst of tekening en maken deel uit van de dodenherdenking.

DONATIES "Het is belangrijk het gesprek, het verhaal over vrede en vrijheid gaande te houden. Elke dag opnieuw. We merken dat de belangstelling op 4 mei jaarlijks toeneemt. Dat hierbij zoveel jongeren aanwezig zijn is geweldig. Dat willen we graag voor de toekomst zeker stellen. Daarvoor is geld nodig. We doen een beroep op de Houtense samenleving ons hierbij te helpen". Informatie en de mogelijkheid tot doneren is te vinden op de website: www.monumenthouten.nl

ONTHULLING Op 22 april a.s. zal het vernieuwde herdenkingsmonument worden onthuld. "De manier waarop de onthulling plaatsvindt houden we nog even geheim, maar in ieder geval zal er verbinding zijn tussen jong en oud. Vrijheid verbindt immers".

advertentie
advertentie