Kloostergaarde Schalkwijk
Kloostergaarde Schalkwijk Arjan de Groot

Zonnedak op De Kloostergaarde klaar

17 februari 2020 om 08:37 Overig

SCHALKWIJK Het zonnedak op De Kloostergaarde in Schalkwijk is sinds 19 februari in bedrijf. Coöperatie Opgewekt Houten heeft de installatie in januari laten aanleggen. Er liggen 18 zonnepanelen van De Kloostergaarde zelf, en 174 panelen van de coöperatie. De installatie is mogelijk gemaakt door 30 coöperatieleden die een participatie hebben gekocht.

Op verzoek van de stichting De Kloostergaarde zijn er speciale panelen gebruikt, waardoor ze minder opvallen. De installatie tast het aanzicht van het gebouw niet of nauwelijks aan. De gebruikte panelen hebben een iets afwijkende maat, waardoor ze meer ruimte innemen dan gedacht. Daardoor konden er voor de coöperatie 9 panelen minder op het dak dan vooraf begroot.

De installatie van Opgewekt Houten produceert per jaar ongeveer 50.000 kWh, het jaarverbruik van zo'n 15 huishoudens. Hiermee wordt jaarlijks de uitstoot van circa 22 ton van het broeikasgas CO2 vermeden. Zo dragen stichting De Kloostergaarde en Coöperatie Opgewekt Houten bij aan vermindering van de opwarming van de aarde.

Coöperatie Opgewekt Houten heeft op dit moment meer dan 200 leden waarvan velen nu participeren in drie postcoderoosprojecten met in totaal 1.180 zonnepanelen. Een volgende postcoderoosproject aan de Provincialeweg in Schalkwijk is in voorbereiding.

advertentie
advertentie