Nora Bakker (li) en Margaret Paige (re) bieden Mariëlle Versluis gebak aan als dank voor het gebruik van de keuken en kantine bij Kind & Co,
Nora Bakker (li) en Margaret Paige (re) bieden Mariëlle Versluis gebak aan als dank voor het gebruik van de keuken en kantine bij Kind & Co, Irene van Valen

Buurzaam in de Slag bedankt Kind & Co

17 februari 2020 om 11:30 Maatschappelijk

HOUTEN Met drie dozen gebak wandelden Nora Bakker en Margaret Paige namens Buurzaam in de Slag het kantoor van Kind & Co binnen om hen te bedanken voor het gebruik van de kantine en keuken op de tweede verdieping. Mariëlle Versluis, hoofd Marketing & Communicatie, nam namens Kind & Co het gebak aan. ,,Het is fijn om op deze manier maatschappelijk betrokken te zijn en ruimte te bieden aan een activiteit in de wijk."

door Irene van Valen

KOFFIEOCHTENDEN ,,Mensen leren elkaar hier in de kantine kennen", stelt Nora vast. Twee vrijdagen per maand, van 10.00-12.00 uur, komen vier tot twintig inwoners uit de Slag bij elkaar in de koffieruimte op de tweede verdieping. Inwoners van de wijk kunnen zonder aanmelding en kosteloos aanschuiven. ,,We hebben een spaarpot voor een vrijwillige bijdrage. Met de opbrengst bedanken we Kind & Co voor het gebruik van hun ruimte. Buurzaam wil een plek zijn waar mensen elkaar ontmoeten, leren kennen en durven vertrouwen. Vanuit dat vertrouwen is men minder bang om hulp te vragen. Hulp is daarmee dicht bij huis. Soms wijst het Sociaal Team ons op iemand die aandacht of steun nodig heeft. Denk aan boodschappenhulp of het helpen uitpakken bij een verhuizing", vertelt Nora. Margaret vult aan: ,,Hoewel het bij ons gaat om samenzijn, moedigen we aan dat men een stap verder gaat en elkaar buiten ontmoet of helpt." Af en toe organiseert Buurzaam een activiteit. Zo liet een deelnemer die veel van Oud Schalkwijk weet eens dia's zien van bruiloften van 1900 tot 2000. Dat leidde tot veel herkenning en verbazing vanwege de culture veranderingen. ,,De vorige keer knutselden we de vlaggetjes die in het gebak geprikt zijn en rond kerst maakten we kerstkaarten", aldus Margaret.

NIEUWSBRIEF ,,We zijn te volgen via onze nieuwsbrief en Facebook. Daarmee houden we ongeveer 130 mensen op de hoogte van wat we doen", zegt  Margaret. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via buurzaamindeslag@gmail.com. ,,Onze bekendheid vergroten we door het uitdelen van folders, maar mond-tot-mond reclame werkt het best. Nu komen vooral oudere mensen en ouders met jonge kinderen, die op zoek zijn naar sociale contacten, omdat zij niet meer of parttime werken." Vanuit Buurzaam ontstond een wandelgroep onder leiding van Margaret. Zij wandelen iedere maandagavond. Op woensdagavond kan men tegen kostprijs mee-eten bij Nora thuis. ,,Het loopt nog niet storm,  want mensen vinden het best eng om met onbekenden te eten. Wie wel komt wil juist nieuwe mensen ontmoeten", aldus Nora. Ze biedt plek aan maximaal zes mensen.

ONTSTAAN Buurzaam in de Slag ontstond na een samenwerking met voormalig basisschool de Vlaswiek. Na een fusie met de Wegwijzer, kreeg de school de naam Wereldwijs. Alle boeken moesten voorzien worden van nieuwe stickers. Hiervoor benaderde een docent een bewoner in de Slag met de vraag om hulp vanuit de wijk. Een paar buurtbewoners gingen aan het werk. Toen het werk klaar was, wilde men contact houden en besloot elke twee weken bij elkaar af te spreken. Het werd een vaste groep, waar uitbreiding gewenst werd. Er kwamen mensen bij, waardoor soms huiskamers te klein bleken. Daarnaast voelden ouders zich bezwaard om met hun kinderen te komen. Daarom zocht de groep naar een geschikte 'neutrale' locatie en werd contact gezocht met Kind & Co. ,,Onze directeur vond het een goed plan en bood de kantine aan. Vrijdag is een goede dag om samen te komen, want dan zijn er minder mensen in het gebouw",  stelt Mariëlle vast.

MAATSCHAPPELIJKE FUNCTIE ,,Als Kind & Co zijn we graag maatschappelijke betrokken in de buurt. De verbinding met de wijk is belangrijk. Als wij dingen mogelijk kunnen maken, doen we dat graag. Buurzaam in de Slag is daar een voorbeeld van. Andere maatschappelijke activiteiten die we vanaf locaties ondernemen zijn onder andere het bezoeken van bejaardentehuizen met de kinderen of het verkopen van zelf gemaakte 'kunst' . We organiseren sponsorlopen en werkten eens mee met een vrijwilligersactiviteit van Stichting Aap." Waarop Margaret inhaakt: ,,Twee mensen van Buurzaam in de Slag hielpen daaraan mee." Samenwerken verstevigt de maatschappelijke betrokkenheid, dat is duidelijk.

advertentie
advertentie