Foto ter illustratie
Foto ter illustratie John van Amerongen

Houten in 2019 opnieuw veiliger

5 februari 2020 om 10:15 Overig

HOUTEN Uit de politiecijfers over 2019 volgt dat de criminaliteit in Houten met 7% is gedaald. In de regio Midden Nederland is er sprake van een stijging met 3% ten opzichte van 2018. Opvallend is de daling van het aantal bedrijfsinbraken en diefstal van (brom)fietsen naar het laagste niveau sinds 2016.

Martin Monkel

BEELD Jaarlijks publiceert de politie het zogenaamde veiligheidsbeeld. Dit is een soort monitor waar de ontwikkeling wordt gevolgd over de criminaliteit in het algemeen en een aantal specifieke rubrieken. Als portefeuillehouder is burgemeester Isabella blij met de daling van de criminaliteit als totaal met 7%. ,,Als je zo laag zit met de criminaliteitscijfers dan ligt het gevaar om de hoek dat je een volgend jaar weer gaat stijgen. Maar we gaan van het positieve uit. Het zijn mooie cijfers voor Houten'' zegt hij in zijn toelichting. ,,De uitdaging is nu om de geregistreerde criminaliteit samen met onze veiligheidspartners op dit lage niveau te houden."

GEWELD Naast de gunstige cijfers over het aantal woninginbraken (- 6%) en het aantal autokraken (- 9%) zijn er ook ontwikkelingen die zorgelijk zijn. Zo is er een duidelijke toename te zien in het aantal geweldsdelicten (+ 9%). Daarbij vormt de toename van het huiselijk geweld een specifiek aandachtspunt (+ 40%). De stijging van het aantal meldingen hangt mogelijk samen met de landelijke campagne 'Het houdt niet op, tot je iets doet'. ,,Er is een moreel besef ontstaan dat iedere vorm van huiselijk geweld en kindermishandeling niet acceptabel is''.

FRAUDE Het aantal meldingen over fraude is ten opzichte van 2018 met 28% gestegen. Verwacht wordt dat de cybercriminaliteit fors zal gaan toenemen en een snelgroeiend probleem zal worden. Traditionele vormen van criminaliteit raken ook steeds meer verweven met internet. Voorbeeld daarvan is de marktplaatsfraude, door de politie 'horizontale fraude' genoemd. Het gaat daarbij om het aftroggelen van inloggegevens van bankrekeningen. De maatschappelijke alertheid en weerbaarheid blijven op dit moment achter bij de toename van de risico's van digitalisering. Voor het basisteam van de politie Lekpoort is dit een speerpunt dat opgenomen is in het Integraal Veiligheidsplan 2020-2023.

OVERLAST Het aantal meldingen van overlast door jongeren is met 21% gestegen. Dat steekt schril af tegen de regionale cijfers die nauwelijks een verschil met 2018 aangeven. Overigens schommelt het aantal meldingen door de jaren heen. Ook het weer speelt daarbij een rol. Als het mooi weer is en inwoners zijn massaal buiten dan heeft men ook sneller overlast van elkaar. Gemeente, politie en jongerenwerk hebben structureel overleg over de aanpak van dit soort overlast. Doel is het signaleren, bespreken en aanpakken van de overlast en het voorkomen dat jongeren afglijden.

advertentie
advertentie