Léonie met haar bokstrainer Redouan
Léonie met haar bokstrainer Redouan HandicapNL

Léonie (33) traint in boksschool voor de Rugzakrun

3 februari 2020 om 13:25 Maatschappelijk Deel je nieuws

Léonie van Wingerden (33 jaar) is een jonge enthousiaste vrouw uit Houten. Ze is in haar dagelijks leven afhankelijk van een rolstoel. Ze heeft cerebrale parese (CP) met spasticiteit in haar benen. Toch doet Léonie op zondag 17 mei mee met de HandicapNL Rugzakrun. Een inclusieve run over de Utrechtse Heuvelrug voor mensen met en zonder beperking. De sterke armspieren die ze daarvoor nodig heeft, kweekt ze in de boksschool.

Via een bokkspelletje op de Nintendo kwam Léonie erachter dat boksen goed is voor het verbeteren van je oog-hand coördinatie en evenwicht. 'Ik dacht gelijk: “Dat is wat voor mij.” Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg in de boksschool of ik kon komen boksen. Om die stap te zetten, was best spannend voor mij.’

Energiebalans

‘De dagelijkse activiteiten kosten mij gemiddeld meer energie. Zo kan ik door mijn slechte oog-hand coördinatie niet zelfstandig op mijn werk komen, ik ben afhankelijk van een taxi. Dat gevoel van afhankelijkheid is weleens vervelend, maar zeuren brengt je daarin niet verder. Het is ontzettend fijn dat ik alle dingen, zoals werk, kan blijven doen. Gelukkig heb ik nu een goede balans gevonden tussen werk, hobby’s en de afhankelijkheid van anderen.’

Voor doorzetters met dromen

De Rugzakrun is een stoere en uitdagende run over de prachtige Utrechtse Heuvelrug. Alle deelnemers leggen het parcours van 3, 10 of 21 kilometer af met een rugzak met zand. De rugzak staat symbool voor het doorzettingsvermogen van mensen met een handicap om iedere dag weer de gewone, vanzelfsprekende dingen voor elkaar te krijgen. 

De run is geheel toegankelijk; je kunt het parcours wandelend, hardlopend of rollend afleggen. Je kunt alleen meedoen of in een team samen met collega’s, familie of vrienden. De deelnemers halen geld op voor het goede doel. HandicapNL maakt met het geld dromen waar van doorzetters met een handicap. Zo zet HandicapNL zich in voor toegankelijke festivals en inclusieve muziek- en theaterbeleving. Het jaarlijkse Knoop Gala is hier een voorbeeld van.

Over HandicapNL

In Nederland leven ruim 2 miljoen mensen met een handicap.HandicapNL is een goed doel en ondersteunt iedereen met een handicap om sterker te staan, talenten te ontwikkelen en minder eenzaam te zijn. Daarnaast steunt HandicapNL mantelzorgers om balans te vinden tussen draagkracht en draaglast en betrekt de samenleving bij het creëren van eerlijke kansen voor iedereen.

advertentie
advertentie