Impressie van de uitstraling van Het Vertrouwde Dorp
Impressie van de uitstraling van Het Vertrouwde Dorp NN

Het Vertrouwde Dorp voor mensen met dementie

29 januari 2020 om 10:47 Overig

HOUTEN Met de realisatie van Het Vertrouwde Dorp gaat voor Johanna en Theo Castrop een droom in vervulling. Het complex omvat 30 zelfstandige woningen voor mensen met dementie. De bouwlocatie ligt aan de Tuibrug langs de Houtensewetering ten zuidoosten van de Johan Bogermanschool. De oplevering van Het Vertrouwde Dorp wordt eind 2021 verwacht.

Martin Monkel

DROOM Het echtpaar Johanna en Theo Castrop woont sinds 1999 met veel plezier in Houten. Samen hebben zij 60 jaar ervaring in de gezondheidszorg. ,,Wij hebben ons op vele terreinen versterkt met een team van betrokken, ervaren en deskundige mensen en bedrijven die met ons meedenken, adviseren en ondersteunen''. Johanna was ruim acht jaar geleden betrokken bij de start van het Hospice Kromme Rijnstreek. Zij is daar nog met veel passie werkzaam en heeft vorm en inhoud gegeven aan de zorg- en vrijwilligersorganisatie van het hospice. Voor Theo was de soms mensonterende situatie in verpleegtehuizen reden om zich verder te verdiepen in alle facetten van de zorg, inclusief particuliere ouderenzorg. ,,Al meer dan 30 jaar hebben wij de droom om een eigen woonzorglocatie te starten waar ouderen zo gewoon mogelijk kunnen wonen en waardig kunnen leven. De verschraling in de ouderenzorg en het ontbreken van de gewenste focus van bestuurders in de zorg met betrekking tot de belangen van ouderen en medewerkers, heeft ons doen besluiten nu onze droom te verwezenlijken''. Uitgangspunt voor Johanna en Theo is dat zij de ziel willen terugbrengen in de zorg.

ONTWERP. ,,Recent heeft het Houtense college het schetsontwerp voor Het Vertrouwde Dorp vastgesteld'' zegt wethouder Herman Geerdes (VVD). ,,Het betreft een voorziening op de Weteringhoek en een schetsontwerp is de eerste stap in een ruimtelijke procedure. Een dergelijke voorziening kennen we op de Weteringhoek nog niet''. De bestemming in dit gebied is 'maatschappelijk' met onder andere het zwembad en kinderdagverblijven. Het Vertrouwde Dorp is als project een combinatie van wonen en zorg. Geerdes: ,,We willen graag dergelijke woningen in Houten realiseren en we hebben aan de Tuibrug/Houtensewetering een mooie plek. Dus dit initiatief moeten we op deze locatie kunnen honoreren". Op grond hiervan wordt het bestemmingsplan uitgewerkt en kan binnenkort door de initiatiefnemers de omgevingsvergunning worden aangevraagd.

VOORZIENING ,,We zijn ruim 5 jaar geleden al begonnen met de aanbestedingsprocedure'' zegt Theo Castrop. Het Vertrouwde Dorp wordt gerealiseerd is samenwerking met investeerder Estea Capital uit Ede, een gespecialiseerd bedrijf voor de ontwikkeling van zorgvastgoed.
,,Het concept van Het Vertrouwde Dorp willen we tot uiting brengen in het gebouw door verschillende kleuren en vormen. Daarmee willen we de bewoners het gevoel geven dat ze niet in een zorginstelling verblijven'' zegt Theo, aangevuld door zijn vrouw. ,,De dorpsachtige uitstraling van het gebouw geeft de bewoner het gevoel van zo gewoon mogelijk wonen. Het zijn zelfstandige wooneenheden die alle uitkomen op een gemeenschappelijk 'dorpsplein'. Een plek van ontmoeting en ontspanning, ook met familieleden. Het plein ziet uit op de Houtensewetering, een fiets- en wandelroute, dus je ziet de hele dag beweging''. Ook aan de buitenruimte wordt veel aandacht besteed. Het is de bedoeling dat rondom het gebouw een 'belevingstuin' wordt ingericht. Door de inzet van slimme technologie wordt de veiligheid, privacy en leefwijze van de bewoners ondersteund.  

advertentie
advertentie