Burgemeester Isabella en de kleinzoon van Peter Hein bij het monument
Burgemeester Isabella en de kleinzoon van Peter Hein bij het monument Christi Wijnen

Onthulling tijdelijk Holocaustmonument in Schalkwijk

26 januari 2020 om 19:19 Maatschappelijk

SCHALKWIJK Vanmiddag werd in Schalkwijk een tijdelijk monument onthuld ter herdenking aan de Holocaust. Burgemeester Isabella onthulde het monument. Peter Hein hield een lezing: 'Schalkwijk, 19 oktober 1943, een fataal verlopen onderduik'. De muziek werd verzorgd door het Klein Operakoor en de Utrechtse Oratorium Vereniging. De herdenking was georganiseerd door het 4 en 5 mei comité Houten en het 4 mei comité Schalkwijk.

75 jaar geleden op 27 januari werd het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. Ter gelegeheid hiervan maakte kunstenaar Daan Roosegaarde een nationaal monument, Levenlicht, dat op 16 januari in Rotterdam werd onthuld. Het monument bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. Stenen zijn belangrijk in de Joodse herdenkingstraditie, net als in de Roma- en Sinticultuur.

Na de onthulling in Rotterdam werden de stenen verdeeld over Nederlandse gemeenten, waaronder Houten. Ook uit Houten zijn tijdens de oorlog Joden weggevoerd en vermoord. 

Het lichtmonument in de H. Michaëlkerk is ook te bezoeken op maandag 27 januari – internationale herdenkingsdag van de Holocaust-slachtoffers – tussen 9.00 en 21.00 uur. De kerk zal die dag alleen/vooral verlicht zijn door het monument.

Het monument is hierna op verschillende plekken binnen Houten te zien. Kijk daarvoor op: https://www.houten.nl/nieuws/bekijk/artikel/tijdelijk-holocaustmonument-in-houten/

Burgemeester Isabella in de H. Michaelkerk
Burgemeester Isabella
Afbeelding
Holocaustherdenking
Cora Gerritsen van het 4 en 5 mei comité
De stenen van het monument Levenslicht
Er was muziek van het Klein Operakoor en de Utrechtse Oratorium Vereniging
Burgemeester Isabella, Peter Hein en zijn kleinzoon
Peter Hein hield een lezing over Joden die uit Schalkwijk zijn weggevoerd
De herdenking in de H. Michaelkerk
advertentie
advertentie