Els, Dorothee, Hilde, Alie, Rose en Karin vormen de drijvende kracht achter NOP.
Els, Dorothee, Hilde, Alie, Rose en Karin vormen de drijvende kracht achter NOP. Richard Thoolen

Al 10 jaar op ontdekking!

1 februari 2020 om 11:09 Natuur en milieu

HOUTEN Sinds 2010 zet het team NOP (Natuur Ontdek Plek) zich in om leuke en interessante activiteiten voor kinderen in de natuur te organiseren. In deze 10 jaar hebben zij meer dan 50 keer een groep kinderen mee de natuur in genomen om daar op ontdekkingstocht te gaan.

Els:,,Het idee stamt eigenlijk al uit 2009. Toen werden we door van Houten&co benaderd met de vraag of we laagdrempelige activiteiten voor kinderen wilden gaan opzetten. Daar hoefden we niet lang over na te denken, want dat vonden we heel leuk om te doen. Met een eerste groepje gingen we direct aan de slag. In februari 2010 hielden we onze eerste activiteit wat direct een groot succes was. Die datum beschouwen we ook als ons startmoment."

Alie:,,Er is zoveel te zien en te ontdekken in de natuur, en we genieten dan ook van al die blije kinderen die op een ongedwongen manier buiten bezig zijn. En dat kan werkelijk van alles zijn, het aantal mogelijkheden is onbeperkt."

Karin:,,Wij scheppen de kaders, maar laten de kinderen verder vrij om hun nieuwsgierigheid en creativiteit te gebruiken. Dat leidt vaak tot verrassende ontdekkingen."

Rose:,,Ik vind waterdiertjes een leuk onderdeel. Vol verbazing ontdekken kinderen wat er allemaal in en rond het water leeft. En wanneer we sommige diertjes van heel dichtbij bekijken lijken het soms net aliens! Kinderen zijn vaak ook verbaasd over de roofzucht van bijvoorbeeld de larve van een waterkever. Dit is een vreetmachine met een onverzadigbare eetlust die zelfs onder de microscoop andere diertjes verorbert."

Een andere populaire activiteit is bootjes maken. Alie:,,Ja, dat noemen we ook wel Sail Houten. Kinderen mogen dan bootjes maken met alles wat ze maar kunnen vinden, bijvoorbeeld takjes, veertjes, kastanjes of rietstengels. We laten ze helemaal vrij en staan soms zelf ook versteld van de creatieve vondsten waar ze mee komen. En de bootjes laten we dan ook echt varen." Karin:,,Ook de ringslangenexcursie is een steeds terugkomend succesnummer. De ringslangen zijn mooi en spreken erg tot de verbeelding."

Het huidig team van NOP bestaat uit 6 goed op elkaar ingespeelde dames. Met veel enthousiasme organiseren zij 5 a 6 keer per jaar activiteiten voor kinderen van de basisschool. Van deelnemers wordt verwacht dat zij zich van te voren opgeven en een kleine financiële bijdrage leveren. Wie hier meer informatie over wil hebben of zich op wil geven voor een activiteit wordt verwezen naar de facebookpagina: Natuurontdekplek.

Probeer maar eens om met droge voeten aan de overkant te geraken.
Tijdens
Er is altijd wel wat te doen bij het water.
Van allerlei natuurlijk materiaal worden creatieve wezend gemaakt.
Met een netje worden allerlei bijzondere diertjes uit het water gevist.
advertentie
advertentie