Architect Jeanne Dekkers presenteert plannen aan omwonenden
Architect Jeanne Dekkers presenteert plannen aan omwonenden Rob Benningen

Renovatie of nieuwbouw voor obs De Velduil? Eerste schetsen toekomstig schoolgebouw gedeeld met omwonenden

24 januari 2020 om 14:23 Onderwijs Deel je nieuws

Afgelopen zomer fuseerden basisscholen Klavertje Vier en De Brug tot obs De Velduil. De leerlingen zijn nu nog verdeeld over twee locaties. Om in de toekomst alle leerlingen op één plek te kunnen huisvesten wordt op locatie Eggeveld een (ver)nieuw(d) schoolgebouw gerealiseerd.

Maandagavond 20 januari presenteerde architect Jeanne Dekkers haar eerste schetsen aan ouders en omwonenden.

Twee varianten

De architect kreeg als opdracht schetsen te ontwerpen voor zowel een grondige renovatie plus uitbreiding als voor nieuwbouw. 

Renovatie

De renovatievariant is een met hout bekleed gebouw met een ruimtelijke uitstraling. De sporthal wordt losgekoppeld van het pand en krijgt een andere plek op het perceel. De vrijgekomen ruimte wordt deels opgevuld met lokalen, maar er wordt ook extra ruimte gecreëerd tussen het gebouw en de straat.

Op het schoolplein komen verschillende speelzones voor groot en klein, die aansluiten op het bestaande groen. De voetbalkooi en buurtmoestuin blijven behouden. Mogelijk worden deze wel verplaatst.

Nieuwbouw

Nieuwbouw biedt andere mogelijkheden. Door het gebouw compacter te maken wordt het duurzamer en blijft er meer buitenruimte beschikbaar. Ook kun je het gebouw anders positioneren, met mooiere zichtlijnen vanuit de woningen.

Ook in de nieuwbouwschets worden het schoolgebouw en de sportzaal losgekoppeld. Het compacte schoolgebouw telt twee verdiepingen en wordt in totaal niet hoger dan de bestaande bouw in de directe omgeving. De architect onderzoekt of het gebouw helemaal uit hout kan worden opgebouwd.

De gebouwen staan centraal op het perceel, met veel ruimte rondom en ingangen voor verschillende leeftijden. De buitenruimte is gevarieerd en sluit aan op het groen in de directe omgeving.

Reacties omwonenden

Aanwezige omwonenden waren tevreden over de schetsen en nieuwsgierig naar de vervolgstappen. Wel maken zij zich zorgen over de verkeersdrukte. Binnenkort start de gemeente een onderzoek naar de bereikbaarheid en infrastructuur rondom de school.

Vervolg

De komende tijd worden de ontwerpen verder uitgewerkt. Medio april zal er naar verwachting een definitief voorstel liggen. Dit wordt opnieuw met omwonenden gedeeld. Daarna zal het worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Bij akkoord zullen in de tweede helft van 2020 voorbereidingen worden getroffen voor de renovatie, danwel nieuwbouw. Volgens planning zullen in 2021 de werkzaamheden plaatsvinden, waarna het gebouw begin 2022 zal worden opgeleverd.

Omwonenden bekijken de maquette van de oude situatie
advertentie
advertentie