Een aantal vrije school initiatiefnemers met hun kinderen
Een aantal vrije school initiatiefnemers met hun kinderen Vrije school initiatief

Initiatief voor vrije school

28 januari 2020 om 11:00 Onderwijs

HOUTEN In de kinderrijke gemeente Houten zijn er veel keuzemogelijkheden voor onderwijsvormen in het basisonderwijs. Openbaar of christelijk onderwijs, Montessori- of Daltononderwijs etc. De keuzemogelijkheden zijn legio. Er is echter geen vrije school in Houten. Daarin wil Marlies Kannegieter verandering brengen. Zij is samen met een zestal ouders een initiatief gestart dat moet leiden tot de vestiging van een vrije school in Houten.

Annette Stolk–de Vries

BEHOEFTE Marlies Kannegieter heeft een gastouderopvang dat deels geïnspireerd is door de antroposofie. Zij merkt dat onder ouders de behoefte leeft aan een vrije school in Houten. In de regio, zoals in Utrecht, Zeist en Driebergen, bestaat een dergelijke onderwijsvorm al wel. Haar oudste kind ging als kleuter naar een vrije school. ,,Mede dankzij die ervaring gun ik al mijn gastkindertjes een warme en rijke leeromgeving dat de vrije school in mijn ogen is."

KENMERKEN Monique Hoeven is ook één van de initiatiefnemers. ,,Op een vrije school wordt gekeken naar de persoonlijke ontwikkeling. Er wordt meer naar het kind gekeken dan alleen maar naar leerdoelen. Leren door herhalen staat centraal. Er wordt veel met de handen gewerkt. Kinderen zijn gedurende langere tijd met één thema bezig. Het is onderwijs met hoofd, hart en handen, met meer oog voor elkaar en minder prestatiegericht. Uit onderzoek is gebleken dat hierdoor op latere leeftijd minder stress ontstaat." Er is op een vrije school veel ruimte voor kunst, cultuur, natuur, muziek, verhalen, schilderen en handenarbeid.

SNELLE GROEI Volgens de initiatiefnemers blijkt uit onderzoek vrije school onderwijs één van de snelst groeiende vormen van onderwijs. Ze vinden het opvallend dat er in een grote gemeente als Houten geen vrije school is. ,,In de huidige maatschappij waarin cognitief presteren hoog in het vaandel staat wordt er steeds meer gezocht naar het individu en het leven uit het hart en met elkaar. Daar sluit de vrije school bij aan en is waarschijnlijk de reden van de snelle groei", aldus mede initiatiefnemer Hannah van de Pol.

PLAN VAN AANPAK De Vereniging van Vrije Scholen heeft een handreiking uitgegeven waarin staat welke stappen doorlopen moeten worden voor het oprichten van een vrije school. Aansluiten bij een vrije school bestuur of een reeds bestaande school is ook een mogelijkheid. Monique: "We zijn aan het inventariseren welke mogelijkheden er binnen de gemeente Houten zijn. We kijken bijvoorbeeld naar scholen waar sprake is van leegloop of juist van wachtlijsten. Wellicht zouden we als een soort dependance de vrije school kunnen starten. We gaan nog in gesprek met Kees van Dalen, wethouder Onderwijs. Uiteindelijk valt of staat alles natuurlijk met voldoende animo."

INFO Op 6 februari a.s. vindt om 20.00 uur een informatieavond plaats in het buurthuis van Ecowijk Mandora in Het Hout te Houten. Er zijn een drietal sprekers: de oprichter van de vrije school Amerongen, een docent van een vrije school en een leerling die vertelt over haar ervaringen. Aanmelden voor de informatieavond is mogelijk via:houtenvrijeschool@gmail.com. Bovendien is verdere informatie te vinden op Facebookpagina: https://www.facebook.com/vrijeschoolHouten/

advertentie
advertentie