Maartje ter Horst
Maartje ter Horst Maartje ter Horst fotografie

Fotoproject: "Kleding hoort geen wegwerpartikel te zijn"

24 januari 2020 om 11:30 Kunst

HOUTEN Fotograaf Maartje ter Horst (1990) woont nu ongeveer een jaar in Houten en startte onlangs met een nieuw fotoproject over kleding. Ze zoekt mensen die eraan mee willen werken en dus benaderde zij - als inmiddels trouwe lezer - 't Groentje.

Maartje: ,,"De werktitel van het project is 'Old fashioned', ofwel 'ouderwets' in goed Nederlands. Dit heeft een dubbele betekenis: het project gaat over 'oude' kleding en over het feit dat het ouderwets lijkt te zijn geworden om nog jarenlang een lievelingstrui of -jurk te hebben, omdat veel kleding tegenwoordig nog maar één seizoen meegaat. Ik fotografeer ouderen met kleding die al wél langer meegaat."

Het idee voor het project ontstond vanuit Maartjes zorgen over de huidige kledingindustrie. Ze vertelt: ,,"De wereldwijde kledingproductie is in de afgelopen vijftien jaar verdubbeld en heeft een enorme impact op onze aarde. Niet verkochte kleding wordt soms zelfs verbrand of gedumpt in Afrikaanse landen en India. En de kwaliteit van de kleding die vandaag de dag wordt gemaakt is niet te vergelijken met die van vroeger! Kleding is vaak een wegwerpartikel geworden en dat vind ik erg."

Voor het project is Maartje op zoek naar ouderen die samen met hun oudste kledingstuk op de foto willen. ,,De kleding hoeft er helemaal niet oud uit te zien of heel apart te zijn; alles is goed als het maar vóór het jaar 2000 is gekocht. Het mag alles zijn: van sokken tot een jurk en van een jas of een kostuum tot een paar schoenen. En het leukste is als de kleding ook nog past, zodat het aangetrokken kan worden voor de foto."

Met haar fotoserie wil Maartje (vooral jonge) mensen aan het denken zetten over hun koop- en kleedgedrag. Waarom konden we vroeger nog jaren tevreden zijn met één mooie trui, terwijl een kledingstuk nu vaak nog geen tien keer wordt gedragen? Maartje: ,,Misschien was niet alles vroeger beter, maar als het om kleding gaat denk ik wel!'

Lijkt het u leuk om aan het fotoproject mee te werken? Maartje komt graag bij u langs! Twijfelt u of u geschikt bent? Ook dan geldt: neem gerust contact op: www.maartjeterhorst.nl tel. 06 40590015 of mail info@maartjeterhorst.nl

advertentie
advertentie