De fotogroep in actie
De fotogroep in actie Frank Magdelyns

Duizenden oude foto's onderzocht

29 januari 2020 om 07:30 Historie

HOUTEN Elke week onderzoekt een groep van acht personen oude foto's van de gemeente Houten. Naar verwachting zijn in de loop van dit jaar alle ruim 10.000 te verwerken foto's beschreven en worden ze getoond via de beeldbank van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht.

De groep bestaat uit Hans van Aken, Rinus van den Heijkant, Bert van der Houwen, Peter de Klein, Hans Schemmekes, Sander van Scherpenzeel, Herman Steenman en Cees Verhoef. Met het beschrijven van de foto's wordt een deel van de Houtense geschiedenis vastgelegd voor later. Hierdoor is bijvoorbeeld over een eeuw nog steeds duidelijk wanneer en waarom een bepaalde foto is gemaakt. Coördinator Rinus van den Heijkant noemt als voorbeeld een foto van burgemeester A. de Jonge die midden in een weiland uit een trein stapt. ,,Het is een grappige foto. Ergens in de jaren 90 is bekend geworden waar het station Houten-Castellum gaat komen. Op de foto is te zien dat de burgemeester uitstapt met een naambord van Castellum op de plek van het toekomstige station. Nu kunnen we dit nog beschrijven, maar over 50 jaar is zoiets vergeten."

De groep werkt elke donderdagmiddag aan de beschrijvingen. Het is een gezellige boel waar in tweetallen de foto's van het Regionale Archief Zuid-Utrecht worden bekeken. Iedereen heeft wel iets met de historie van Houten. Van den Heijkant behandelt deze middag samen met plaatsgenoot Peter de Klein een album over de Robotdag in 1985. ,,We proberen aan te geven wie het is, wat er gebeurde en waar het is. Bij het dateren letten we ook op autonummerborden, welk gebouw er zichtbaar is en soms staat er een datum op de foto", zegt van den Heijkant. Als oud-politieagent speurt De Klein tegelijkertijd bij een van de albumfoto's nauwkeurig naar verdere aanwijzingen. De naam van de persoon wordt met een vergrootglas afgelezen van een slecht leesbaar naamkaartje. Ook de ruimte wordt bestudeerd. Het blijkt de drukkerij van het Utrechts Nieuwsblad te zijn, ontdekt De Klein. In één jaar tijd zijn 7000 foto's uit albums, mappen of enveloppen beschreven. De groep wil zeker nog doorgaan.

Veel foto's betreffen officiële gelegenheden waar burgemeesters, wethouders en politici opstaan. Hans Schemmekes is een van de deelnemers van de groep. Hij is sinds 1968 betrokken bij de Houtense politiek en weet veel gezichten aan namen te koppelen. Oude gemeentegidsen die aanwezig zijn doen de rest. Zo af en toe komt hij zichzelf tegen op foto's.

,,Wanneer we er niet uit komen doen we een beroep op de bevolking via Facebook. Zo krijgen we vaak antwoord op een foto waar we zelf geen raad mee wisten. Een andere keer hebben we een aantal oudere inwoners uitgenodigd die ook meekeken", vertelt Van den Heijkant. Pareltjes zijn toch wel de heel oude foto's. Deze zijn vaak al eerder beschreven, maar zo af en toe komt de groep ze nog tegen. Een fotoalbum uit 1902 die vermoedelijk is samengesteld op het moment dat burgemeester Waller 25 jaar burgemeester werd, ligt op tafel. De foto's zijn nog in opvallend goede staat en laten zien hoe Houten veranderd is in de loop der tijd.

Wie ook oudere foto's, films of dia's heeft van Houten of omgeving en deze wil afstaan of uitlenen kan een e-mail sturen naar: Fotoarchiefhouten@gmail.com.

advertentie
advertentie