De spooksalamander: de huid van een salamander.
De spooksalamander: de huid van een salamander. Jos Spier

Spooksalamander gevonden in Houten

9 februari 2020 om 12:30 Dieren

Bijzondere waarnemingen in een Houtense tuinvijver (3)

HOUTEN Sinds het voorjaar van 2012 heeft Jos Spier in zijn tuin in Houten een vijver. Voor zover bekend de enige vijver in de tuinenrechthoek van ca. 2.000 m2 tussen vier huizenrijtjes. De afgelopen jaren deed hij hier verschillende bijzondere waarnemingen. Hij schreef hierover al verschillende keren in uitgaven van RAVON, de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Op HoutenNieuws.nl brengen we drie van deze bijzondere verhalen. De derde aflevering gaat over de vondst van een 'spooksalamander'.

door Jos Spier, RAVON Afdeling Utrecht, Bureau Waardenburg

Sinds 2019 is er een verschuiving gaande. De bruine kikkers lijken te moeten wijken voor de kleine watersalamander. Enkele tientallen salamanders hebben bezit genomen van mijn vijver en de kikkers hebben zich verplaatst naar mijn moeras (een onooglijk stukje tuin, moet ik eerlijk bekennen, met een klein laagje water). In mei afgelopen jaar was ik benieuwd hoeveel salamanders er in mijn vijver zaten en besloot ik ze te vangen. Ik wilde weten hoeveel mannetjes en vrouwtjes erin zaten. Ik wist er 25 te vangen, 7 mannetjes en 18 vrouwtjes. Mooi samen in een aquarium kon ik ze goed bewonderen.

Bijzondere waarneming?

Op een gegeven moment zag ik iets doorzichtigs drijven in het water. Een groot snotje eigenlijk. Eerst schonk ik er geen aandacht aan, maar na verloop van tijd viel mijn oog er weer op. Het lijkt wel een handje dacht ik. Mijn aandacht was getrokken en met zorg viste ik het vodje uit het water. Ik bracht het in een petrischaaltje en met een stokje probeerde ik het uit elkaar te vegen. Het leek wel een huidje van een salamander. Van reptielen wist ik dat deze vervellen, van amfibieën wist ik het nog niet. Het kon haast niet anders dan dat dit de vervellingshuid was van een salamander.

Na enig nabellen en zoeken op internet vond ik de gewenste  informatie. Op de website naturetoday stond de volgende tekst: ,,Amfibieën vervellen bijvoorbeeld wanneer ze in het voorjaar vanuit hun overwinteringplek op het land, het water opzoeken. Later in het jaar vervellen ze nog een keer wanneer ze de omgekeerde route afleggen. Bij de watersalamanders scheurt de huid bij de kop open en wordt hij vervolgens aan één stuk afgestroopt. Als je zo'n huidje, compleet tot en met de minieme teentjes, in het water ziet zweven, is het net een 'spooksalamander'. Vaak zal je dat overigens niet zien; de oude huid wordt door salamanders meestal opgegeten. (11 augustus 2008)."

Ik had dus een spooksalamander gevangen. En wel in mijn eigen vijver.

RAVON: www.ravon.nl

Bureau Waardenburg: www.buwa.nl

Salamanders.
advertentie
advertentie