Jessica Dijkman toont trots haar (wissel)prijs voor het beste Samenspeltalent 2019
Jessica Dijkman toont trots haar (wissel)prijs voor het beste Samenspeltalent 2019 Martin Monkel

Prijs Samenspeltalent Houten 2019 uitgereikt

7 januari 2020 om 11:36 Overig

HOUTEN Namens de jury heeft Jan de Jong op 6 januari jl. de jaarlijks Stimuleringsprijs voor het beste Samenspeltalent onder de ambtenaren uitgereikt aan Jessica Dijkman. Deze prijs vervangt de prijs voor het beste raadsvoorstel, die sinds 2012 jaarlijks wordt uitgereikt om de kwaliteit van de raadsinformatie te verbeteren.

Martin Monkel

SAMENSPEL Met het belonen van het beste raadsvoorstel wilde de gemeenteraad de leesbaarheid, zoals logische opbouw, de toegankelijkheid en het gebruiken van begrijpelijke taal bevorderen. ,,De kwaliteit van de raadsvoorstellen is over het algemeen goed maar er is ruimte voor verbetering'' constateerde de Rekenkamercommissie in 2012. De raad heeft daarop besloten om zelf ook actief bij te dragen aan deze verbetering, door jaarlijks een raadscommissie in het leven te roepen die een stimuleringsprijs uitlooft voor het beste raadsvoorstel.
Recent heeft de raad besloten de prijs voor het beste raadsvoorstel te vervangen door een nieuwe stimuleringsprijs, namelijk die voor het beste samenspeltalent. Aanleiding is de wens van de gemeente om meer inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties te laten participeren in nieuwe voorstellen en de uitvoering ervan. De gemeente wil daarbij initiatieven vanuit de samenleving stimuleren en ondersteunen. ,,Dit is niet iets wat je kunt ontwerpen van achter een bureau, het vraagt om andere competenties, vaardigheden en een andere mentaliteit van de ambtenaren'' zegt Jan de Jong, raadslid voor het CDA. ,,Hiermee willen we benadrukken dat de huidige tijd een andere houding vraagt om de verbinding te maken met de samenleving en succesvol samen te werken''.

NOMINATIE In oktober 2019 zijn inwoners, maatschappelijke partners, wijk- en buurtcomités en ambtenaren uitgenodigd om activiteiten of ambtenaren te nomineren die in 2019 uitblonken in succesvol samenspel. Uiteindelijk zijn er 15 nominaties binnen gekomen, onder andere: Het participatietraject rondom Fort Honswijk, de contacten met de Krachtfabriek, de Fiets feestweek, de verbinding tussen Cultuur en Welzijn, Houten on Stage, de buurttuin in de Kiem van Houten, de contacten met de Milieu Werkgroep en het werk als verbindingsofficier tussen het Sociaal Team en de gemeente.
De nominaties zijn beoordeeld door een jury, die bestaat uit drie raadsleden, een vertegenwoordiger uit de gemeentelijke organisatie en een vertegenwoordiger van een maatschappelijke partner. De Jury beoordeelt de inzendingen aan de hand ven een aantal criteria, zoals originaliteit, inhoudelijke kwaliteit, de bijdrage aan samenspel tussen samenleving en de ambtelijke organisatie en de mate van vernieuwing. Dit jaar bestaat de jury uit de raadsleden Ruud Vis (VVD), Marian Boonzaaijer (D66) en Jan de Jong (CDA) Riejanne van Well namens de ambtenaren en Wout Schut, bekend als initiatiefnemer van de Krachtfabriek.

VERKIEZING De eerste winnaar van de nieuwe prijs is maar liefst viermaal genomineerd. In de motiveringen wordt gesproken over "een harde werker, open transparant, weet partijen aan elkaar te koppelen in het veld, houdt zich aan haar woord en denkt constructief mee'' somt De Jong op. "Ze weet iedereen op het gemeentehuis te vinden en weet verschillende domeinen aan elkaar te koppelen, een netwerker die veel verbindingen zoekt en legt", prachtige kwalificaties voor Jessica Dijkman!
De jury feliciteert Jessica van harte met het winnen van deze eerste Samenspelprijs en hoopt dat dit tot inspirerend voorbeeld kan dienen voor alle ambtenaren om ieder op eigen wijze de verbinding aan te gaan met de samenleving.

advertentie
advertentie