Danny Keff en Anja Tekelenburg zijn de nieuwe dorpsdichters van Houten en maken zich sterk voor meer ruimte voor poëzie in Houten
Danny Keff en Anja Tekelenburg zijn de nieuwe dorpsdichters van Houten en maken zich sterk voor meer ruimte voor poëzie in Houten Irene van Valen

Poezie krijgt voet in Houten

12 januari 2020 om 10:17 Kunst

HOUTEN Dichter-bij-vrijheid is een project van het 4 en 5 mei comité in samenwerking met de nieuwe Houtense dorpsdichters Anja Tekelenburg en Danny Keff. Zij zoeken schrijvers en vertellers van verhalen bij het thema vrijheid. De bedoeling is deze verhalen te bundelen tot een boek dat eind oktober uitgegeven wordt en samenvalt met de officiële sluiting van het VN Vrijheidsjaar.

Irene van Valen

VERHALEN ,,Bij het thema vrijheid denkt men vaak aan de Tweede Wereldoorlog, maar wat te denken van vrijheid om jezelf te zijn als LHBTI'er of asielzoeker? Het gaat om vrijheid in de breedste zin van het woord. Men kan zich daarbij afvragen: Wanneer voelde jij je niet vrij en hoe ervoer je dat? Wat zegt vrijheid jou?", legt Anja uit. ,,Niet iedereen kan een verhaal schrijven, daarom zoeken we naast vertellers ook schrijvers", vult Danny aan en Nico Croes: ,,Misschien heeft iemand nog een gedicht van vroeger, deel die. Deze verhalen en gedichten verdienen het om bewaard te blijven." U kunt uw verhaal of gedicht, eventueel anoniem, delen tot uiterlijk 31 mei met Anja Tekelenburg (06-50585918) of Marcel Dagniaux (06-102339 98).

AMBITIES ,,Onze wens is om 75 verhalen te koppelen aan 75 gedichten. Houtense jongeren zullen zich, onder leiding van Lida van der Marel, buigen over de vormgeving van het boek. Lida is voorzitter van het 4 en 5 mei comité. In de tussentijd zoeken we sponsors om het boek uit te geven en mensen kunnen al intekenen op het boek. ,,De eerste 51 boeken zijn al besteld", vertelt Anja trots.

DORPSDICHTERS Naast Dichter-bij-vrijheid en tijdens de eerste editie van Poëzie aan de Slinger, ontstond bij Nico, Anja en Danny het idee om opnieuw een dorpsdichter aan te stellen. Tien jaar geleden was Maria van de Looverbosch dorpsdichteres van Houten. Zij werd niet opgevolgd. In samenwerking met mensen van de Cultuurtafel werd onderzocht hoe het aanstellen van een dorpsdichter verloopt. De gebruikelijk weg loopt via de gemeente. Dat bleek een tijdrovende procedure. In de ogen van het drietal was daar geen tijd voor, want nu is het perfecte moment om een dorpsdichter te hebben. ,,We hebben een nieuwe burgemeester, vieren 75 jaar vrijheid, tellen ruim 50.000 inwoners, maken de vijftiende Cultuurnacht mee. Daarom besloot ik Anja en Danny voor te dragen als dorpsdichters", vertelt Nico. De cultuurtafel steunde dit voorstel en ging akkoord. ,,Ik zie ons als de kwartiermakende dorpsdichters die de weg vrij maken om over twee jaar en via de officiële route een dorpsdichter voor te dragen. Tot die tijd zetten wij gedichten op de kaart door bij activiteiten en gebeurtenissen in Houten gedichten te schrijven", zegt Danny. Anja en Danny ambieerden deze functie niet, maar willen wel meer ruimte voor poëzie in Houten. Daar kunnen zij zich nu sterk voor maken.

BENAMING Omdat Houten qua omvang meer stadse trekjes krijgt, dacht het drietal na over de benaming dorps- of stadsdichter. ,,Voor ons idee past dorpsdichter beter bij Houten. We liggen in de schaduw van Utrecht en zijn daarmee vergeleken toch wel kneuteriger. Dat bedoel ik positief want het voelt goed om in Houten te wonen. Daarom besloten we tot de benaming dorpsdichters met stadse allure", verklaart Danny. ,,Onder die naam zijn we te vinden op Facebook. Mensen die lid worden van die pagina kunnen hun gedichten delen", aldus Anja.

TOEKOMST ,,Ons doel wordt poëzie zichtbaar te maken en daarmee een hechtere gemeenschap te vormen. Daarbij bieden we een podium voor dichters. We willen we ons sterk maken om een kinderdorpsdichter aan te stellen en daarmee jongeren te enthousiasmeren voor poëzie. Ik verheug me op zomerse poëzieavonden in de muziektent op het plein in het oude dorp", zegt Anja. ,,Ik ben gestart met het maken van een poëtische route in Houten door gedichten te schrijven bij kunstwerken in de openbare ruimte. Deze worden in het voorjaar zichtbaar in Google Maps", vertelti Danny. Het ziet er naar uit dat de dorpsdichters voorlopig niet stil zitten.

advertentie
advertentie