inspecteur van de Bomenstichting aan het werk
inspecteur van de Bomenstichting aan het werk Stichting NatuurvanVroegerNu

Schalkwijk heeft 17 nieuwe groene monumenten

7 januari 2020 om 11:31 Natuur en milieu

SCHALKWIJK Als het om monumenten en cultureel erfgoed gaat, dan denken wij meestal aan gebouwen en zaken die in musea te bezichtigen zijn. Maar ook groen kan waardevol erfgoed zijn. De Nederlandse Bomenstichting houdt zich daarmee bezig. Op het grondgebied van Schalkwijk werd door de Bomenstichting jaren terug al de eeuwenoude dijklinde als waardevol groen monument geregistreerd.

En sinds dit najaar heeft Schalkwijk er zeventien groene monumenten bijgekregen!

Afgelopen november kwam inspecteur Gerrit Visscher van de Bomenstichting naar Schalkwijk en onderzocht zeventien oude perenbomen in de boomgaard achter Jhr Ramweg 26 en 28. De boomgaard ligt achter de woning met nummer 26, die volgens de geschiedenis  in 1930 gebouwd werd voor de vier gezusters Uijttewaal van boerderij De Poel.

De nu geregistreerde perenbomen dragen bijzondere namen: Légipont of Fondant de Charneux en Beurre Hardy.  Dat zijn fruitrassen die tegenwoordig niet meer vaak voorkomen. Deze perenbomen zijn dan ook negentig jaar oud. Dat is voor een peer een hele leeftijd.

Eerder waren de bomen tegen de twintig meter hoog. Maar om de fruitopbrengst te stimuleren zijn ze ingekort. Hoewel dat qua hout ook wat inrotten opleverde, heeft dat verder niet negatief uitgewerkt op de vitaliteit van de bomen en de perenopbrengst, werd ons gemeld.

Naast andere natuur in de boomgaard, zoals de uilen in de boomgaard en zelfs een nachtegaal, vormen nu ook deze waardevolle groene monumenten een aanleiding om zuinig te zijn op dit oude stukje landschap in Schalkwijk.

Inspecteur van de Bomenstichting aan het werk
advertentie
advertentie